Newsflash
Apariții editoriale

Medicina integrativă, soluţii și abordări

de Demostene ŞOFRON - feb. 4 2022
Medicina integrativă, soluţii și abordări

Cele patru capitole ale cărţii Abordarea integrativă a bolilor cronice. Rolul factorilor poluanţi ai mediului în producerea lor, scrisă de dr. Christa Todea-Gross și apărută la Editura Casa Cărţii de Știinţă Cluj-Napoca, oferă răspunsuri și soluţii concrete ale abordării medicale integrative, pornind de la numărul și diversitatea mare de boli cronice la copii și adulţi.

abordarea-integrativa-a-bolilor-cronice.-rolul-factorilor-poluanti-ai-mediului-in-producerea-lor---christa-todea-gross

Medicina integrativă vine să completeze medicina alopată, aducând noutăţi bazate pe dovezi știinţifice în ceea ce privește etiopatogenia bolilor cronice și tratamentul acestora, arată autoarea în introducerea volumului. „Majoritatea bolilor cronice au drept cauză o intoxicaţie lentă, cronică a organismului cu factori poluanţi din mediu (sol, apă și aer) produși de om, la care se adaugă o alimentaţie nesănătoasă, lipsită de substanţe nutritive”, completează dr. Joachim Mutter.

Cele mai sus amintite se regăsesc în cele patru capitole și asupra lor mă voi opri în rândurile care urmează. Primul capitol pune în discuţie factorii poluanţi chimici, de la metale la materialele plastice folosite în tehnica dentară, la fluor, pesticide, alimente modificate genetic, la aditivii alimentari sau alte xenobiotice. Sunt analizaţi apoi factorii poluanţi fizici, cum sunt electrosmogul (telefonia mobilă, microundele, mașinile, energia atomică, dar și centralele nucleare), factorii biologici, finalul reprezentându-l patogenia bolilor cronice prin bolile mitocondriale și disfuncţiile mitocondriale.

Cel de-al doilea capitol analizează diagnosticul paraclinic de laborator și cel imagistic prin două subcapitole, determinarea organotoxinelor și a metalelor din organism, respectiv folosirea testelor de profil pentru alergiile și intoleranţele alimentare, utilizarea testelor neuropsihice și a markerilor pentru disfuncţia mitocondrială etc.

Teme sensibile

Cel de-al treilea capitol abordează o temă sensibilă – bolile cronice la care a fost dovedită știinţific implicarea factorilor poluanţi ai mediului în etiopatogenia lor. Sunt analizate, între altele, bolile neurologice degenerative, autismul, ADHD, epilepsia, bolile autoimune, osteoporoza, diabetul zaharat, bolile dermatologice, alergiile, depresiile și psihozele.

Ultimul capitol se ocupă de principiile terapiei integrative în anumite boli cronice. Sunt discutate eliminarea factorilor infecţioși și toxici din dantura pacienţilor (metale, implanturi cu titan!), dieta prin eliminarea aditivilor alimentari și a alimentelor modificate genetic, terapia ortomoleculară, detoxifierea, tratamentul autismului după dr. Joachim Mutter, dar și după dr. Dietrich Klinghardt.

Nu este deloc o carte co­modă. Sunt „n” semnale de alarmă pe care autoarea le evidenţiază în această carte, rod al muncii alături de fondatorii medicinei integrative, precum dr. Joachim Mutter, Dietrich Klinghardt sau Peter Jennrich, dar și rod al practicii la patul bolnavului și al muncii în laboratoare, în sălile de curs sau/și biblioteci.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe