Newsflash
Apariții editoriale

Medicina stilului de viaţă

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 19 2021
Medicina stilului de viaţă

Un nou concept începe să prindă viaţă și la noi, prin diverse iniţiative îndreptate către personalul medical, dar nu numai – conceptul de medicină a stilului de viaţă.

Coperta Viata sanatoasa eu un stil 1

Recent, pe final de an 2020, o seamă de oameni valoroși din Sănătate s-au asociat în cadrul unei organizaţii – Asociaţia Medicală de Prevenţie prin Stilul de Viaţă Sănătos – cu scopul declarat de a organiza, prin diverse metode, activităţi educaţionale care să încurajeze adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Viaţa sănătoasă e un stil este una dintre lucrările recent publicate, în care autoarea – dr. Anca Hâncu, președinta organizaţiei mai sus amintite – grupează o multitudine de sfaturi practice, destinate în principal medicilor de familie, cu referire directă la nutriţia corectă, rolul activităţii fizice, consumul de alcool, renunţarea la fumat etc.

Practic, medicii de familie sunt printre primii care pot încuraja „modele alimentare sănătoase asociate unui comportament alimentar sănătos, evitarea și scăderea sedentarismului și încurajarea (...) activităţii fizice”, explică autoarea cărţii. Mai mult, pe lângă recomandările nutriţionale, cartea abundă în sfaturi motivaţionale pentru pacienţi, mesaje din psihonutriţie și multe altele.

O patologie tot mai frecventă în epoca modernă este reprezentată de tulburările de comportament alimentar, care au consecinţe tot mai grave asupra sănătăţii. Una dintre anexele lucrării abordează acest subiect, prezentând câteva categorii de tulburări alimentare, criteriile de diagnosticare (conform DSM-5) și cauzele probabile care le-au provocat.

Medicii de familie vor putea găsi în paginile acestei cărţi și o serie de recomandări privind managementul obezităţii, precum și un algoritm decizional pentru asemenea cazuri, care include multitudinea de factori ce trebuie luaţi în considerare pentru optimizarea managementului individual. Și, ca și când nimic nu trebuia scăpat din vedere, autoarea cărţii le oferă cititorilor și câteva modele de meniuri pe număr de calorii: 1.200, 2.000, 2.800 de calorii.

„Sigur că stilul de viaţă se învaţă de mic, părinţii fiind primii care-l imprimă, dar nu pot fi absolviţi de această misiune nici autorităţile, nici personalul medical. Disciplinarea acestuia, pentru oricine are curajul să deschidă această carte, medic, asistentă sau pacient, se face prin unirea tuturor componentelor într-o viziune unitară imprimată de un medic care a devenit pionierul acestui nou curent de educaţie la nivel naţional.” Așa își încheie pledoaria profesorul Florin Mihălţan în prefaţa lucrării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe