Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Meditaţia şi starea de calm

Viața Medicală
Dan LĂZĂRESCU marţi, 16 septembrie 2014
   Un nou articol  din seria de intervenţii ale Buletinului Asociaţiei Balint, menite să prevină şi să combată starea de burnout – „Meditaţia – sursă de sănătate psihică“ –, care deschide numărul 61 al acestei publicaţii, este semnat, de data aceasta, de psih. Görög Ilona (Braşov). După ce demonstrează că meditaţia nu are nimic mistic, ci este o metodă de cultivare a stării de calm şi luciditate mentală, autoarea propune o serie de exerciţii, de asemenea introspecţii, menite să combată stresul. Interesant este şi referatul despre „Importanţa traumei sexuale ca trigger în prim episod de schizofrenie afectivă“, în care dr. Simona Trifu, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, dr. Silvia Răduţ şi Raluca Zamfir, tot din Capitală, prezintă cazul unei paciente de 48 de ani diagnosticată cu această tulburare mentală, dar având şi unele vulnerabilităţi, precum o tentativă de viol în tinereţe, doi copii diagnosticaţi cu hepatită B şi un fiu alcoolic consumator de droguri, la care se adaugă comportamentul agresiv al concubinului. Analizând relaţia de cuplu a acestei bolnave (reinternată de curând), autoarele arată că starea în care ea se află are drept cauză menţinerea relaţiei victimă–abuzator, pe care niciunul dintre parteneri nu poate şi, în mod inconştient, nu doreşte să o abandoneze. Ceea ce accelerează deteriorarea psihică a acelei bolnave.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC