Newsflash
Apariții editoriale

Menopauza și chirurgia vasculară

de Diana MĂRCULESCU - feb. 23 2018
Menopauza  și chirurgia vasculară
La noi, majoritatea medicilor și a pacientelor lor refuză să administreze, respectiv să primească hormoni de menopauză de teama cancerului de sân. În numărul din decembrie 2017 al revistei Medica Academica, dr. Dan Perețianu afirmă că „menopauza este o boală”, deoarece ea reprezintă oprirea permanentă a menstruației, ceea ce rezultă pierderea funcției ovariene.

În cadrul aceleiași reviste, dr. Silviu Munteanu vorbește despre modul și motivele pentru care a luat naștere chirurgia vasculară la Iași. Aceasta s-a înființat din necesitatea tratării pacienților cu boli vasculare periferice într-un cadru organizat, cu sală de operație dedicată, cu personal specializat, dar și cu medici care să se ocupe preferențial de această patologie. La început a fost un compartiment de chirurgie vasculară, mai apoi, în jurul anului 2000, la Iași s-a creat o clinică dedicată acestei patologii.

În vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB) se presupune că amețeala apare din cauza particulelor otolitice, care circulă liber prin urechea internă. Dr. Monica Ene explică faptul că otoliții din saculă nu migrează, dar cei din utriculă pot migra prin canale semicirculare, frecvent prin cel posterior, declanșând astfel senzația de amețeală sau vertij la mișcarea capului, greață și/sau dezechilibru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe