Newsflash
Apariții editoriale

Metformin, tratament adjuvant în cancer?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 25 2018
Metformin, tratament adjuvant în cancer?

     La începutul anilor 2000, specialiștii au început să observe o rată extrem de scăzută a cancerelor în rândul pacienților tratați cu metformin. Una din teoriile avansate susținea că efectul acestui medicament ar acționa la nivelul mai multor procese celulare cheie (creștere, proliferare). În cel mai recent număr al revistei Cancer world,  Anna Wagstaff a încercat să reunească în articolul său părerile specialiștilor cu privire la acest subiect. Se pare că metforminul ar avea un efect benefic în general, scăzând nivelurile de insulină. De asemenea, alte studii recente, efectuate în Japonia, sugerează că există un posibil mecanism imunologic al acestui medicament, cu efecte benefice în oncologie.
     Tratamentul limfomului Hodgkin reprezintă un real succes pentru hemato-oncologie. În ciuda progresului înregistrat, 25–35% din pacienți recad. În articolul scris de Astrid Pavlovsky sunt prezentate noi opțiuni terapeutice (utilizarea inhibitorilor punctelor de control sau inhibitorilor PD-1/PD-L1) și soluții pentru tratamentul recăderilor.
     Alte subiecte de real interes, rezultate ale celor mai noi studii realizate în domeniul oncologiei, pot fi lecturate în numărul curent al aceleiași reviste. Printre acestea: beneficiile tratamentului combinat – radioterapia și imunoterapia – implementarea rețelelor naționale de boli rare, beneficiile tehnicilor chirurgicale inovative și multe altele. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe