Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Mituri în stomatologie și expunerea la soare

Viața Medicală
Dr. Cristian TEODORESCU vineri, 7 octombrie 2016
    Mulți pacienți apelează la suplimentele alimentare pentru completarea alimentației normale, fie că sunt pe bază de vitamine, minerale, aminoacizi sau acizi grași esențiali. Dr. Bogdan Popa abordează acest subiect în numărul din august 2016 al revistei Viață+sănătate, și precizează acele categorii cărora li se adresează suplimentele: vegetarienii, veganii, femeile însărcinate și persoanele cu hipercolesterolemie. Având în vedere că acestea pot fi comercializate fără prescripție medicală, este esențial ca suplimentele să nu fie confundate cu medicamentele indicate de specialist.
    Medicina dentară încă se confruntă cu multe mituri, iar dr. Beatrice Gâjman Ioniță amintește câteva dintre acestea. Deși stomatologia a evoluat foarte mult, peste 78% din români evită vizitele la dentist de frica durerii, aceasta fiind de multe ori asociată curentului, un alt mit binecunoscut. Medicul subliniază că durerea se datorează unor afecțiuni deja existente netratate la timp, de la carii dentare la complicații ale acestora. Alt mit vizează femeile însărcinate, care sunt convinse că sarcina le-a afectat dantura, iar copilul le-a cauzat pierderea calciului. Specialiștii însă plasează probleme dentare pe seama neglijenței, urgențele din timpul sarcinii fiind complicații ale unor afecțiuni existente dinainte de sarcină. Miturile vizează și tratamentul dinților de lapte sau posibilitatea terapiei ortodontice la adulți. Nu în ultimul rând, medicul dentist oferă detalii privind implicațiile pe care igiena orală deficitară le are asupra sănătății întregului organism, afecțiunile dentare având ecou la nivel cardiac, renal sau articular.
    Despre bronzarea pielii vorbește dr. Adina-Luisa Gemeneanu, care precizează cele două procese separate: pigmentarea imediată, determinată de radiațiile UVA, și cea întârziată, care se manifestă la 72 de ore de la expunerea la radiații UVA și UVB, fiind asociată cu melanogeneza. Cu toate că există multiple avantaje ale expunerii la soare, printre efectele nedorite se numără cancerele cutanate, OMS estimând între două și trei milioane de cazuri noi de carcinoame scuamoase și bazocelulare în fiecare an și 130 de mii de cazuri noi de melanoame.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.