Newsflash
Apariții editoriale

Moştenirea profesorului Valeriu Rusu

de Dr. M.G.M. - dec. 9 2014
Moştenirea profesorului Valeriu Rusu
Revista medico-chirurgicală a Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, numărul 2/2014, se deschide cu un frumos editorial semnat de redactorul-şef, prof. dr. Gabriel Ungureanu, in memoriam Valeriu Rusu, cel care a condus revista timp de 18 ani. Nimeni altcineva nu ar fi fost mai potrivit pentru o publicaţie care acoperă su­biecte atât de vaste, „niciunul dintre noi nu aveam o asemenea deschidere şi o aseme­nea autoritate ştiinţifică precum profesorul Valeriu Rusu“, scrie prof. dr. Ungureanu. Cu o constituţie aparent fragilă, medicul dispunea de o capacitate de muncă extraordinară, de o mare putere de concentrare şi de dorinţa de cunoaştere, care se împletea cu o vastă cultură medicală şi generală, mereu la curent cu cele mai recente descoperiri ştiinţifice. Nimeni altcineva nu s-ar fi încumetat la munca sisifică din spatele Dicţionarului medical şi nu ar fi putut să o ducă atât de bine la capăt. Prof. dr. Gabriel Ungureanu îşi exprimă speranţa că materialele publicate de profesor la rubrica Lexis a „Vieţii medicale“ vor putea fi adunate într-un volum.
 Al doilea editorial, semnat de Cristina Cijevschi Prelipcean, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, împreună cu colaboratorii săi, este dedicat problematicii hepatitei virale C în 2014. Cu un titlu plin de speranţă „Începutul sfârşitului?“, autorii prezintă beneficiile celor mai recente descoperiri terapeutice în domeniul hepatitei C şi nădăjduiesc că în 2015 vor putea scrie un editorial despre un imaginar Perfectovir, terapie orală standard fără efecte adverse, disponibilă şi în România, care să vindece hepatita C indiferent de genotip. Autoarea, împreună cu medici de la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi (Anca Marineaţă, Elena Răzuş) şi de la IGH (Cătălina Mihai), prezintă şi un studiu privind manifestările şi complicaţiile extraintestinale întâlnite la pacienţii cu boală inflamatorie intestinală. Este vorba de afectări musculoscheletice, hepatobiliare, cutaneomucoase, oculare, evenimente tromboembolice, anemie, manifestări pulmonare şi din sfera urinară. Din nefericire, este foarte dificil şi uneori imposibil de spus dacă aceste probleme sunt consecinţa bolii în sine sau a tratamentului acesteia, admit specialiştii. Revista include multiple materiale interesante, dense, coerente cu editorialul din deschidere, fie că vorbim de update-uri, de lucrări originale (31 la număr) sau de studii de caz, în capitole de medicină internă-pediatrie, chirurgie, ştiinţe fundamentale, medicină preventivă şi de laborator, medicină dentară, farmacie şi bioinginerie medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe