Newsflash
Apariții editoriale

Parteneriatul medic–pacient

de Dr. Mariana MINEA - nov. 21 2013
Parteneriatul medic–pacient
   Numărul din octombrie al revistei BMJ (British Medical Journal) – varianta ei în limba română – abordează de pe copertă un subiect generos: parteneriatul între pacient şi medic, care poate îmbunătăţi asistenţa medicală. „Să înceapă revoluţia pacienţilor!“ se intitulează editorialul revistei britanice, subliniind faptul că publicul ar putea să joace un rol mai mare în reformarea profesiunii medicale. „Pacienţii nu au acces la informaţiile legate de variaţiile practicii medicale, de eficienţa terapiilor şi de anvergura incertitudinii medicale. Medicii şi bolnavii trebuie să colaboreze pentru ameliorarea asistenţei medicale şi pentru schimbarea practicilor şi atitudinilor adânc înrădăcinate, ceea ce, după secole de paternalism, nu va fi uşor pentru niciuna dintre părţi“, scriu medicii din NHS, fără să realizeze ce impact pot avea cuvintele lor într-o ţară tulburată precum România. Ne-a atras atenţia şi un amplu material dedicat DSM-5 şi polemicii create în jurul său: autorii analizează istoricul lucrării şi factorii care i-au determinat pe mulţi să afirme că influentul manual de psihiatrie american a ajuns o exagerare, medicalizând oamenii inutil („Narcisismul este un diagnostic de vanitate atât pentru pacienţi, cât şi pentru doctorii lor“). Găsiţi în paginile revistei şi o analiză privind asistenţa medicală în penitenciare, un material despre diagnosticul şi managementul infecţiilor urinare recurente la femei, în afara gravidităţii, şi rezultatele a două studii: depistarea cancerului de sân şi supravieţuirea la femeile cu implanturi mamare cosmetice, respectiv impactul injecţiilor cu sânge autolog în tratamentul tendinopatiei achiliene medii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe