Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Parteneriatul medic–pacient

Viața Medicală
Dr. Mariana MINEA joi, 21 noiembrie 2013
   Numărul din octombrie al revistei BMJ (British Medical Journal) – varianta ei în limba română – abordează de pe copertă un subiect generos: parteneriatul între pacient şi medic, care poate îmbunătăţi asistenţa medicală. „Să înceapă revoluţia pacienţilor!“ se intitulează editorialul revistei britanice, subliniind faptul că publicul ar putea să joace un rol mai mare în reformarea profesiunii medicale. „Pacienţii nu au acces la informaţiile legate de variaţiile practicii medicale, de eficienţa terapiilor şi de anvergura incertitudinii medicale. Medicii şi bolnavii trebuie să colaboreze pentru ameliorarea asistenţei medicale şi pentru schimbarea practicilor şi atitudinilor adânc înrădăcinate, ceea ce, după secole de paternalism, nu va fi uşor pentru niciuna dintre părţi“, scriu medicii din NHS, fără să realizeze ce impact pot avea cuvintele lor într-o ţară tulburată precum România. Ne-a atras atenţia şi un amplu material dedicat DSM-5 şi polemicii create în jurul său: autorii analizează istoricul lucrării şi factorii care i-au determinat pe mulţi să afirme că influentul manual de psihiatrie american a ajuns o exagerare, medicalizând oamenii inutil („Narcisismul este un diagnostic de vanitate atât pentru pacienţi, cât şi pentru doctorii lor“). Găsiţi în paginile revistei şi o analiză privind asistenţa medicală în penitenciare, un material despre diagnosticul şi managementul infecţiilor urinare recurente la femei, în afara gravidităţii, şi rezultatele a două studii: depistarea cancerului de sân şi supravieţuirea la femeile cu implanturi mamare cosmetice, respectiv impactul injecţiilor cu sânge autolog în tratamentul tendinopatiei achiliene medii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.