Newsflash
Apariții editoriale

Patologia reno-urinară pentru medicii generaliști

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - iun. 17 2022
Patologia reno-urinară pentru medicii generaliști

Volumul „Nefrologia în practica medicului de familie” depășește cu mult obiectivul iniţial al autorilor, devenind o carte complexă prin amploarea subiectelor abordate, rigoarea și complexitatea informaţiilor prezentate.

Recent, a apărut la Editura Medicală volumul Nefrologia în practica medicului de familie, sub redacţia conf. dr. Cristina Căpușă de la UMF „Carol Davila” București.

Nefrologia

Lucrarea este structurată clasic, în 16 capitole, începând cu „Noţiuni de fiziologie și fiziopatologie” și „Evaluarea pacientului nefrologic” și încheind cu „Colaborarea dintre medicul de familie și nefrolog”. Capitolele importante ale Nefrologiei – „Sindroame nefrologice majore”, „Afecţiunile glomerulare primitive”, „Injuria acută a rinichiului” și „Boala cronică de rinichi” – sunt excelent scrise, sistematizate și ilustrate prin numeroase imagini morfologice și tabele sintetice care ușurează parcurgerea capitolelor.

Volumul conţine și alte capitole excelent redactate, în special acelea care tratează intercorelaţiile dintre patologia renală și bolile generale sau sistemice: „Hipertensiunea arterială de cauză renală”, „Afectarea rinichiului în diabetul zaharat” sau „Afectarea rinichiului în boli autoimune”. Similar capitolelor iniţial prezentate, sunt de subliniat bogăţia informaţiilor și complexitatea lor, integrate în cunoștinţele de patologie generală. Patologia de corelaţie între diferite specialităţi reprezintă o tendinţă de subliniat în medicina modernă, iar volumul de faţă o abordează pe deplin.

Plusuri și minusuri

Fiecare capitol al lucrării este încheiat cu un sumar excelent, ușor de parcurs și care sintetizează elementele principale ale acestuia. Apreciez decizia autorilor de introducere a sumarelor, de mare utilitate pentru cititori, însă consider că unele dintre acestea sunt prea amănunţite și extins redactate.

O remarcă finală privește absenţa din volum a unor capitole separate privind „Problemele substituţiei renale” și „Patologia rinichiului transplantat”. Datele menţionate pe aceste teme în capitolele actualului volum par prea puţine faţă de importanţa patologiei asociate substituţiei funcţiilor rinichiului atât pentru medicii nefrologi, de familie, cât și din alte specialităţi.

Per ansamblu, „Nefrologia în practica medicului de familie” este o carte remarcabilă, extrem de utilă pentru studiul patologiei renale, necesară medicilor nefrologi, interniști sau din alte specialităţi. Autorii – cadre didactice universitare, specialiști din Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” și Institutul Clinic Fundeni – au scris-o cu zel și competenţă. O recomand călduros iubitorilor de carte medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe