Newsflash
Apariții editoriale

Pediatrie şi putere

de Dr. Mariana MINEA - sept. 19 2014
Pediatrie şi putere
       A apărut un nou număr din Revista Medicală Română, condusă de dr. Grigore Buşoi. Secţiunea dedicată referatelor generale include un material care analizează factorii genetici de risc asociaţi cu sindromul antifosfolipidic, semnat de conf. dr. Manole Cojocaru şi dr. Bogdan Chicoş, de la Centrul Clinic pentru Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“, Bucureşti, şi o documentare pe tema infecţiei cu rotavirus la copii, realizată de dr. Luminiţa Marin, medic pediatru la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“. Tot în domeniul pediatriei, o metaanaliză a studiilor internaţionale a dovedit că istoricul alergic maternal este un factor de risc pentru apariţia dermatitei atopice la copil, arată un grup de medici de la Spitalul clinic „Colentina“. Din perspectiva anestezistului, este prezentat rolul evaluării paraclinice în stabilirea prognosticului traumei cerebrale grave, într-un material semnat de dr. Cornelia Tîrîş de la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Ilfov. Din sfera ORL, un studiu realizat pe un grup de pacienţi internaţi la Clinica ORL a Spitalului Colţea a arătat că 22,25% din pacienţii cu papiloame invertite rinosinusale au suferit o transformare malignă a tumorii, iar medicii care prezintă studiul îl însoţesc şi de un review al literaturii de specialitate pe această temă. Revista găzduieşte, firesc, şi alţi membri ai echipei de îngrijire a pacientului, astfel că am putut citi un material despre tratamentul de reabilitare în scleroza multiplă, semnat de Florina Roşoga, de la Institutul Naţional de Reabilitare, medicină fizică şi balneoclimatologie din Bucureşti, precum şi un studiu realizat de psiholog Beatrice Adriana Balgiu care analizeză nivelul de stres la care se expun studenţii de la Universitatea Politehnică Bucureşti. Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ prezintă cazul unui nou-născut cu hemangiom, caz gestionat de ei şi tratat cu succes cu propranolol, succesul însemnând o reducere importantă în dimensiuni a tumorii vasculare. În fine, dar nu în ultimul rând, secţiunea „Cinste cărţii“ este dedicată volumului „Medicii şi seducţia puterii“, al doctorului Mihail Mihailide, volum apărut la editura Viaţa Medicală Românească. După cum arată recenzia semnată de prof. dr. Octavian Buda, cartea subliniază adaptabilitatea unor personalităţi medicale la regimul politic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe