Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Povești și destine de excepție

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 7 ianuarie 2022

Volumul #HalateAlbe Oameni care (ne) fac bine, apărut anul trecut la editura ePublishers, ne oferă o selecţie de interviuri cu personalităţi medicale, realizate de jurnalista Ioana Brușten în perioada 2013-2019.

Halate albe - Ioana Brusten

Difuzate la Radio România Actualităţi și București FM, interviurile cuprinse în carte sunt ușor de citit și urmărit. Variantele video ale acestora se găsesc pe canalul de YouTube bucurestifm.

        Subiectele atinse în timpul discuţiilor sunt variate. Cele peste o sută de personalităţi intervievate – medici, profesori universitari, ingineri de software și geneticieni – oferă informaţii importante din domeniul medical, dar ne dezvăluie și frânturi din poveștile și lecţiile lor de viaţă. „Acești oameni în alb (...) au o istorie complexă de eforturi, renunţări, așteptări, succese și eșecuri, lupte și victorii. Nu suntem, sau nu ne dorim toţi să devenim medici. Dar puterea de a-ţi clădi destinul, tenacitatea de a-ţi scrie drumul, răbdarea de-a învăţa în fiecare zi sunt lecţii care pot fi de folos fiecăruia dintre noi. (...) Avem acum privilegiul de a putea răsfoi aceste pagini de istorie”, spune Ioana Brușten, în prefaţa cărţii.

Mărturii sincere

        La începutul fiecărui interviu, autoarea ne prezintă partenerii de discuţie în două-trei cuvinte. Funcţiile și locurile de muncă ale acestora sunt cele de la momentul înregistrării interviurilor. Printre persoanele intervievate se numără nume cunoscute din lumea medicală, între care îi menţionăm pe prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, prof. dr. Mircea Cinteză, prof. dr. Florin Mihălţan, prof. dr. Margit Șerban, dr. Vasi Rădulescu, dr. Cătălin Cîrstoveanu sau prof. dr. Mircea Penescu.

        Dacă ar fi să facă portretul pacientului din România, profesorul Penescu ar spune că „diag­nosticele pentru pacientul din România sunt multe: unul dintre ele, și este un diagnostic grav, este lipsa de cultură, lipsa de educaţie. Altul (....) este lipsa de patriotism”. Cât despre pasiunea sa pentru muzică, reputatul nefrolog a mărturisit că a contribuit foarte mult la formarea sa, mărturisind chiar că pe fondul de sensibilizare pe care muzica l-a creat în fiinţa sa, s-a născut opţiunea de a da la medicină, muzica și medicina fiind, în opinia sa, două domenii care se armonizează foarte bine.

        În concluzie, putem spune, fără să exagerăm, că volumul reunește o colecţie de destine de excepţie, fiind o lectură plăcută pentru orice iubitor de carte, fie el jurnalist, medic sau o persoană pasionată de poveștile de viaţă ale personalităţilor.

Etichete: #HalateAlbe interviuri

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC