Newsflash
Apariții editoriale

Prevenția în viața cotidiană

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 18 2020
Prevenția în viața cotidiană

Recent, Editura Medicală a lansat o carte despre stilul de viaţă, sub redacţia dr. Anca Hâncu și prof. dr. Florin Mihălţan. Din colectivul de coordonatori știinţifici au făcut parte și profesorii Mircea Diculescu și Crina Sinescu.

   Coperta Mihaltan copy

     Lucrarea Medicina stilului de viaţă și bolile cronice reușește să reunească sub aceeași umbrelă 12 specialităţi medicale, devenind practic un manual de ajustare a stilului de viaţă, pornind fie de la postura de om sănătos, fie de la cea de pacient. Este practic „prima carte despre medicina stilului de viaţă din medicina românească, dar și prima la nivel european”, explică autorii. Are un conţinut bogat, structurat pe mai multe capitole bine ierarhizate, din care nu lipsesc: definiţii și implicaţii în abordarea bolilor cronice, contribuţia geneticii la stilul de viaţă, interferenţele obezităţii. Un capitol important a fost alocat problemelor cardiologice, unde rând pe rând s-au făcut referiri, sub bagheta prof. dr. Crina Sinescu, la hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, boala coronariană ischemică. Nu au fost ocolite nici bolile pulmonare, unde colectivul condus de prof. dr. Florin Mihălţan a abordat problema tabagismului, bronho­pneumopatia cronică obstructivă și tulburările respiratorii în timpul somnului. Tot asamblate într-un capitol au fost și contribuţiile gastroenterologilor îndrumaţi de prof. dr. Mircea Diculescu, cu recomandări de stil de viaţă la pacienţii cu sindrom de intestin iritabil, cu boală inflamatorie intestinală și cu ficat gras non-alcoolic.

        Alte specialităţi care și-au adus contribuţia au fost: nefrologia, endocrinologia, medicina de familie, oncologia și diabetologia. Am mai remarcat capitole importante pe aria de lipidologie și stil de viaţă. Dr. Anca Hâncu, iniţiatoarea acestui stil de carte despre prevenţia în viaţa cotidiană, conturează în final direcţiile de viitor legate de acest subiect.

        Este o apariţie editorială reușită, a unei echipe multidisciplinare, care marchează drumul spre o nouă posibilă specializare în România și care, așa cum anunţă autorii, va fi urmată de o multitudine de acţiuni educaţionale, care au ca obiectiv final sănătatea la nivel populaţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe