Newsflash
Apariții editoriale

Protocoale experimentale în cura chirugicală a herniilor

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 18 2017
Protocoale experimentale în cura chirugicală a herniilor
     Termenul de „chist” este utilizat în anumite situații patologice și se definește ca o structură delimitată de o capsulă, putând fi atât unilocular, cât și multilocular. O recenzie pe tema leziunilor chistice suprarenaliene întâlnite la copii poate fi lecturată în numărul 1 din 2017 al revistei Clujul medical. Articolul, semnat de dr. Mara Carșote, conf. dr. Adina Ghemigian și colab. concluzionează, după analiza a numeroase date din literatura de specialitate, că aceste formațiuni chistice sunt relativ rare în populația pediatrică, iar tratamentul conservator este cel de urmat în absența complicațiilor.
     Perimenopauza poate avea o durată de doi până la opt ani înaintea instalării definitive a menopauzei. Manifestările clinice specifice acestei perioade pot masca alte patologii subiacente. Colectivul Departamentului de ginecologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Departamentul de endocrinologie prezintă în acest număr un studiu efectuat pe 103 de paciente. A fost testată acuratețea ultrasonografiei transvaginale comparativ cu biopsia endometrială în stabilirea etiologiei sângerărilor uterine din perimenopauză. Studiul arată că ultrasonografia transvaginală prezintă o sensibilitate superioară diagnosticului clinic, reprezintă o unealtă valoroasă pentru screeningul patologiei endometriale și este o metodă complementară examenului histopatologic.
     În același număr sunt prezentate și studii originale din domeniul alergologiei și imunologiei, dermatologiei, gastroenterologiei sau pneumologiei. De asemenea, poate fi regăsit și un articol despre istoria medicinei și farmaciei.
     Cancerul tiroidian reprezintă cea mai frecventă neoplazie endocrinologică, incidența acestuia fiind în continuă creștere la nivel global. Calitatea vieții pacienților diagnosticați cu această boală a reprezentat subiectul prezentat de colectivul Departamentului de medicină nucleară din cadrul Institutului de Oncologie „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, condus de dr. Elena Bărbuș în colaborare cu Departamentul de medicină nucleară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Recenzia, ce se regăsește în numărul 2 al revistei „Clujul medical” evidențiază necesitatea implementării unor strategii suplimentare pentru îmbunățirea relației medic–pacient și comunicării pentru a echilibra balanța psihoemoțională a bolnavilor.
     Tot în numărul 2, dr. Violeta Tincuța Briciu și colab. prezintă un caz interesant de nocardioză cutanată la un pacient cu arterită cu celule gigante. Nocardioza este o infecție destul de rar întâlnită în practica medicală curentă, dar care poate apărea în cazul pacienților imunodeprimați.
     În același număr este prezentat un studiu realizat de dr. Florina Popa, dr. Filip Ardelean și colab. în care este testat un protocol experimental pentru modele porcine ce testează noi proteze utilizate în cura chirurgicală a herniilor recurente.
    Alte subiecte de real interes: studiu ecografic al pacienților cu hipertensiune pulmonară, ciroză hepatică și hipertensiune portală, utilitatea testelor de laborator în diagnosticul tuberculozei sau managementul și caracteristicile clinico-patologice ale tumorilor pseudopapilare de pancreas.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe