Newsflash
Apariții editoriale

Purpura trombocitopenică și infecțiile

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - feb. 11 2016
Purpura trombocitopenică și infecțiile

     În revista Arhivele Uniunii Medicale Balcanice, colectivul de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași atrage atenția asupra implicării agenților patogeni virali și bacterieni în etiologia trom­bocitopeniei. Purpura imună trom­bocitopenică cronică secundară apare în contextul altor patologii asociate, cum ar fi bolile autoimune, sindroamele mieloproliferative, infecțiile cu virus B, C, HIV și infecțiile cu Helicobacter pylori, care determină sinteza unor anticorpi antiplachetari, citim în primul număr din anul 2015 al revistei.

     Într-un articol al colectivului bulgar de la Universitatea de Medicină din Sofia sunt analizate efectele băuturilor energizante asupra sănătății. Aceste băuturi nu conțin doar cafeină în cantități mult mai mari decât cele recomandate pentru o doză unică, ci și alte substanțe bioactive energizante. Consumul a mai mult de trei doze de băuturi energizante pe zi dă dependență și are efecte devastatoare asupra sănătății umane.
     Complicațiile pulmonare apărute în cadrul cirozei au fost dezbătute în articolul semnat de dr. Corina Pop, dr. Roxana Maria Nemeș și prof. dr. Florin Mihălțan. Cea mai gravă afecțiune pulmonară în acest context este hidrotoraxul de origine hepatică și complicația derivată din acesta, empiemul. Pentru toate aceste stări patologice, singurul tratament rămâne transplantul hepatic. 
     Existența unor celule stem tumorale poate explica rezistența unor tumori la tratamentele radio- și chimioterapeutice, arată prof. dr. Rodica Anghel și dr. Șerban Marinescu în numărul 2 al revistei amintite. Celulele stem au o rezistență naturală la agenții chimioterapeutici. Prin identificarea unor ținte moleculare și a mecanismelor de rezistență de la nivelul acestor celule, controlul creșterii tumorale poate fi îmbunătățit.
     Operația de cezariană poate preveni multe complicații obstetricale, se arată într-un articol al colectivului de la Spitalul „Sf. Pantelimon“. În continuare, sunt abordate o serie de subiecte printre care rolul kinetoterapiei în afectarea reumatică a disfuncției temporo-mandibulare și corelația dintre trombocitopenie și varicele esofagiene severe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe