Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Relaţia dintre medic şi pacientul cu BPOC

Viața Medicală
Dr. M.G.M. joi, 9 aprilie 2015
    Noul număr din Pneumologia, primul pe acest an, aduce în atenţie o serie de subiecte interesante, printre care o privire de ansamblu asupra relaţiei dintre pneumolog şi pacientul cu BPOC din România. Studiul original realizat de prof. dr. Florin Mihălţan atrage atenţia asupra faptului că aproximativ o treime din pacienţii cu BPOC continuă să fumeze. O altă lucrare originală prezintă rezultatele unei cercetări prospective asupra efectelor terapiei cu presiune pozitivă. Astfel, CPAP asociată terapiei farmacologice are efecte favorabile la pacienţii cu aritmii cardiace şi sindrom de apnee în somn de tip obstructiv (SASO), prin prevenirea recurenţelor, controlul frecvenţei cardiace la pacienţii cu fibrilaţie atrială şi scăderea extrasistoliei ventriculare, arată echipa de medici bucureşteni de la UMF „Carol Davila“, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Institutul „Marius Nasta“. O echipă de medici timişoreni semnează un review care arată că fibroza pulmonară se corelează molecular şi fiziopatologic cu alterarea biologiei telomerice. Scurtarea semnificativă a telomerelor este frecvent întâlnită atât în fibroza familială, cât şi în cea sporadică, mutaţiile telomerazei fiind cea mai frecventă cauză genetică a bolii. Am remarcat şi prezentarea unui caz de amiloidoză pulmonară nodulară, cauză rară de noduli pulmonari, cu spectaculoase imagini PET-CT, dintre care una oferă coperta revistei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.