Newsflash
Apariții editoriale

Riscul cardiovascular și boala Crohn în sarcină

de Monica GEORGESCU - ian. 10 2017
Riscul cardiovascular și boala Crohn în sarcină
    Boala cardiovasculară este una din cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel global, cauzând mai mult de 40% din numărul total de decese. Iar OMS estimează că acest procent va crește la 45% până în 2030. Însă boala cardiovasculară este și una din cele mai ușor de prevenit. În numărul 3/2016 al revistei Maedica, doctorul Hassan Nazari (Iran) prezintă rezultatele unui studiu care corelează factori sociali cu obiceiurile nutriționale ale pacienților cardiaci după externare. S-au observat corelații semnificative între statusul marital, mediu, educație și obiceiurile alimentare.
   Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală cu multiple complicații sistemice. Boala Crohn afectează fertilitatea femeilor prin mecanisme ce includ dispareunia, inflamația ovarelor și a trompelor uterine și alte complicații, însă majoritatea femeilor diagnosticate cu boala Crohn (între 80 şi 90%) pot duce sarcina la bun sfârșit, aflăm de la dr. Brândușa Ana Cimpoca (București). Pentru un prognostic favorabil al sarcinii, este indicat ca boala să fie în remisie, efectele inflamatorii cauzate de aceasta fiind ținute sub control terapeutic. Medicația modernă nu are efecte teratogene pentru făt, putând fi administrată pe întreaga perioadă a sarcinii. Excepție fac metotrexatul și antibioticele din clasa chinolonelor.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe