Newsflash
Apariții editoriale

Rolul familiei în tulburările de spectru autist

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 27 2015
Rolul familiei în tulburările de spectru autist
   Cap de listă în noianul de articole publicate în ultimul număr (58) pe 2014 al revistei Maramureşul Medical este textul semnat de dr. Constantin Bogdan, cu titlul „Îngrijirile paliative în demenţă: o necesitate încă ignorată“. Autorul, pornind de la un fapt pe care „trebuie să-l recunoaştem cu mult curaj şi fairplay“, acela că psihofarmacologia actuală nu vindecă demenţa, încearcă să demonstreze necesitatea unei abordări paliative în această afecţiune. Accentul este pus pe îngrijiri şi mai puţin pe farmacologie. „Terapia tulburărilor de spectru autist (TSA)“, lucrare semnată de dr. Elena Predescu şi dr. Roxana Şipoş, scoate în evidenţă impactul „devastator“ al TSA asupra familiei, cauzat de lipsa unui tratament farmacologic sau psihologic ţintit. Autoarele prezintă succint aspecte privind importanţa consilierii şi psihoterapiei în aceste cazuri şi programele de intervenţie cunoscute, respectiv, ce înseamnă suportul familial pentru aceşti bolnavi. Dr. Ecaterina Pop, medic pediatru la Baia Mare, readuce în vizorul cititorilor o serie de aspecte cu privire la sifilis: tipuri, când şi cum se transmite boala, localizare, simptomatologie, diagnosticare ş.a.m.d. Doi medici, tot din Baia Mare, unul primar, altul specialist în obstetrică-ginecologie – dr. Gh. Grădinaru, respectiv dr. Flaviu Berko – prezintă un studiu efectuat pe 4.200 de cazuri (în România şi Ungaria), care a inclus şi evaluarea colposcopică. Au existat diferenţe de interpretare în unele cazuri, dar ele s-au referit mai ales la diagnosticele ce au dus la erori fals negative sau fals pozitive. Pentru elucidare, autorii au enumerat o serie de consideraţii „de mare importanţă“, pe care cititorul le va descoperi în lectura lucrării amintite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe