Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Schimbări de paradigmă în cancerele solide

Viața Medicală
Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN miercuri, 1 noiembrie 2017
     Cancerele sângelui sunt astăzi cel mai bun model pentru învățarea biologiei cancerului, scrie Franco Cavalli în editorialul din cel mai recent număr al revistei Cancer World, ce își propune să aducă în vederea specialiștilor și a legiuitorilor ultimele noutăți în materie de oncologie, totul spre folosul pacienților. Potențialul inhibitorilor punctelor de control PD-1/PDL-1 oferă noi speranțe pentru o vindecare completă a limfomului Hodgkin. Conceptul de tratament fără chimioterapie, dezvoltat prima oară pentru limfomul folicular tratat cu rituximab, este acum încercat cu succes în melanom și neoplasmele renale. Provocarea este acum de a aplica ceea ce s-a descoperit în biologia cancerelor hematologice și în neoplasmele solide, explică Franco Cavalli în editorial. Hemato-oncologia trebuie să fie, de aceea, parte integrală din materia de învățare al tuturor specialiștilor în oncologie.
     Dacă până recent se credea că, cu cât este mai avansat un cancer, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai scăzute, în prezent asistăm la o schimbare completă de paradigmă în acest sens, datorită inhibitorilor punctelor de control PD-1/PDL-1. În plus, în curând, limfomul Hodgkin nu va mai necesita chimio- sau radioterapie pentru vindecare, scrie Simon Crompton în următoarele pagini ale revistei. Poate una dintre cele mai mari descoperiri în oncologie este aceea că celulele canceroase depind de semnale din mediul înconjurător pentru a prolifera, capacitatea lor de supraviețuire nefiind intrinsecă.
     Deși progresele tratamentului în oncologie sunt mari, nu trebuie să neglijăm importanța detecției precoce și a prevenției, atrage atenția Stephan Tanneberger într-un articol din revistă. Eliminarea factorilor de risc ce țin de obezitate, fumat, consumul de alcool și alimentație nesănătoasă este importantă în acest sens.
     Un alt articol interesant aduce în vedere noul tratament cu inhibitori PARP utilizat în cancerul ovarian. Enzima poli-ADP-ribozo polimeraza 1 (PARP1) este un mediator al reparării exciziei de baze nucleotidice. Blocarea PARP1 în celulele normale nu are niciun efect, pentru că acestea comută repararea ADN-ului pe alt mecanism de recombinare. Dar blocarea PARP1 în celulele canceroase ovariene BRCA pozitive are ca rezultat scăderea reparării ADN-ului, urmată de moarte celulară. Mecanismul este foarte interesant, celulele canceroase ovariene neavând alte mecanisme de recombinare în afară de cel mediat prin PARP1. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.