Newsflash
Apariții editoriale

Screeningul cancerului colorectal: un proiect fără buget

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 26 2017
Screeningul cancerului colorectal: un proiect fără buget
     În România, incidența cancerului colorectal înregistrează o evoluție a incidenței. Dacă în anul 1989 era de 12% la 100.000 de locuitori, în anul 2007 statistica Institutului de Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca arată o dublare a acestor cifre. În cel mai recent număr al revistei Medica Academica din septembrie, prof. dr. Marcel Tanțău vorbește despre cancerul colorectal și situația îngrijorătoare înregistrată în România. Profesorul spune că Programul național de screening pentru cancerul de sân, de col uterin și colon a fost propus, votat în Parlament, dar nu a fost bugetat.
     În același număr al revistei, conf. dr. Manole Cojocaru ne vorbește despre valoarea fibrinogenului în predicția accidentului vascular cerebral ischemic și infractului miocardic. Mecanismele prin care fibrinogenul poate induce tromboza și ateroscleroza implică: injuria endotelială, creșterea agregabilității plachetare. Astfel, conform unor studii dacă tensiunea arterială sistolică este peste 180 mm Hg și fibrinogenul peste 5 g/l incidența accidentului vascular cerebral este este de 12 ori mai mare comparativ cu pacienții normotensivi și cu fibrinogenul mai mic de 3 g/l.
     Anemia și deficitul de fier în bolile inflamatorii intestinale (prof. dr. Simona Bățaga), comparația între metodele imagistice și markerii biologici în diagnosticul endometriozei (colectivul condus de dr. Ioana Păvăleanu), paraziții intestinali și tratamentul naturist sunt alte subiecte prezentate în numărul de luna aceasta. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe