Newsflash
Apariții editoriale

Sentimente puse pe hârtie

de Ana Dobre - mai 6 2022
Sentimente puse pe hârtie

Pierderea unei fiinţe iubite poate produce blocaje interioare. Este ceea ce a trăit Candid Stoica în anul 2009 și a ales să împărtășească publicului în cartea sa Gânduri despre Sara.

ganduri despre sara

Marile dureri sunt mute, spune o vorbă din trecut. Dar e la fel de adevărat că, uneori, ele ies din muţenie, ţâșnind ca o lavă incendiară, în ţipătul ultragiat al fiinţei care-și leapădă povara. Forţa expresionistă a unui astfel de ţipăt vine din disproporţia dintre puterea fiinţei de a depozita în cămările sufletului amintirea clipelor de fericire de altădată și dorinţa de a le retrăi.

Explozia sentimentelor răvășește, lasă iluzia ieșirii din singurătate, reîntâlnirea în cuvântul rememorării clipelor faste, considerate pierdute.

Pierderea unei fiinţe iubite și conștientizarea neputinţei în faţa implacabilului pot produce blocaje interioare. Persoana rămasă în viaţă poate prefera să rămână blocată în clipa suspendată a unui etern al cuplului, care-i menţine iluzia evitării inevitabilului. Este ceea ce a simţit, în 2009, concret și devastator, Candid Stoica la pierderea femeii iubite – Sara Dan Meerovici, alături de care a trăit plenar sentimentul împlinirii prin iubire.

Poezia este pentru Candid Stoica forma lui de comunicare/cuminecare: comunicare în/prin imagini poetice, materializând, în metafore existenţiale, trăiri personale ce tind să devină arhetip; cuminecare, împărtășire a durerii cu ceilalţi.

Amprenta eternă a iubirii

Cartea „Gânduri despre Sara” expune trăirile legate de Sara, femeia unicizată de/prin iubire de Candid Stoica. Femeia al cărei nume rezonează în simbol ca o amprentă eternă a iubirii, desemnând, prin simbolism onomastic, prinţesa, regina, mireasa. Calificative care o investesc cu majestatea eternei feminităţi, mireasă a sufletului bărbatului care o transformă în icoana vie a iubirii.

Tot ce este legat de amintirea Sarei devine succesiune de imagini derulate pe ecranul interior al sufletului saturat de suferinţa pierderii, a conștientizării imposibilităţii de a întoarce, în concretul obiectiv al istoriei, acel timp auroral al iubirii. Odată bariera interioară depășită, Candid Stoica trece în faza concretizării acestei iubiri, prin cuvântul generator de poveste, în mit personal, într-o mitologie personală care-i reţine ca avataruri ale cuplurilor de îndrăgostiţi eterni: Orfeu și Euridice, Dante și Beatrice, Petrarca și Laura.

Timpul socotit pierdut devine, prin rememorare dramatizată, timp regăsit, sub forma gândurilor care o păstrează vie în adâncurile fiinţei bărbatului îndrăgostit. În labirintul amintirilor, Candid Stoica este un Orfeu în căutarea Euridicei sale, străduindu-se să valorifice șansa de a o regăsi în tărâmul de dincolo.

Cumulul imaginilor care eternizează clipele fericirii are acompaniamentul unui lamento în care plânsul metafizic al lui Candid Stoica, fiinţă înlănţuită în condiţionări care-i depășesc puterea de adaptare, caută drumul spre Euridicea lui, călăuzit spre lumină de ea însăși, urcând muntele eternităţii în/prin iubire pentru a afla, pentru amândoi, paradisul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe