Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Simetria margaretei

Viața Medicală
D. D. M. joi, 3 octombrie 2013
   Profesorul Gabriel Mircescu, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“, imaginează, în numărul din iulie-august a.c. al revistei Medica Academica, un model de funcţionare a sistemului medical, care, grafic, arată ca o margaretă: petalele sunt spitalul, medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate, iar petalele sunt legate de o structură care reprezintă pacientul. Este vorba, în opinia sa, de un mod de organizare constituit din grupuri de practică integrate, centrate pe pacient. Din păcate, „aşa cum există acum, sistemul de sănătate nu funcţionează cum ar trebui“ explică prof. Mircescu. În cadrul rubricii Excelenţă medicală, prof. dr. Dan Sabău, Facultatea de Medicină din Sibiu, face o „pledoarie pentru miniinvazivitate în boala hidatică hepatică şi nu numai“, ilustrată cu o serie de cazuri care demonstrează că, în condiţiile abordului extraperitoneal securizat, cu instrumentar specific, chirurgia laparoscopică a chistului hidatic hepatic este mai sigură, mai facilă şi lipsită de complicaţiile parietale ale chirurgiei deschise. Profesorul Florin Mihălţan şi dr. Ioana Munteanu, de la Institutul „Marius Nasta“, Bucureşti, prezintă o patologie frecventă şi prea puţin identificată – sindromul de apnee în somn de tip obstructiv. Sănătatea din Finlanda, subiect pe care Delia Budurca, redactorul şef al revistei, ni-l propune în editorialul său, este unul din sistemele puternic descentralizate, de care 88% din populaţie este mulţumită. Raluca Băjenaru face o radiografie a acestui sistem de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.