Newsflash
Apariții editoriale

Simetria margaretei

de D. D. M. - oct. 3 2013
Simetria margaretei
   Profesorul Gabriel Mircescu, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“, imaginează, în numărul din iulie-august a.c. al revistei Medica Academica, un model de funcţionare a sistemului medical, care, grafic, arată ca o margaretă: petalele sunt spitalul, medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate, iar petalele sunt legate de o structură care reprezintă pacientul. Este vorba, în opinia sa, de un mod de organizare constituit din grupuri de practică integrate, centrate pe pacient. Din păcate, „aşa cum există acum, sistemul de sănătate nu funcţionează cum ar trebui“ explică prof. Mircescu. În cadrul rubricii Excelenţă medicală, prof. dr. Dan Sabău, Facultatea de Medicină din Sibiu, face o „pledoarie pentru miniinvazivitate în boala hidatică hepatică şi nu numai“, ilustrată cu o serie de cazuri care demonstrează că, în condiţiile abordului extraperitoneal securizat, cu instrumentar specific, chirurgia laparoscopică a chistului hidatic hepatic este mai sigură, mai facilă şi lipsită de complicaţiile parietale ale chirurgiei deschise. Profesorul Florin Mihălţan şi dr. Ioana Munteanu, de la Institutul „Marius Nasta“, Bucureşti, prezintă o patologie frecventă şi prea puţin identificată – sindromul de apnee în somn de tip obstructiv. Sănătatea din Finlanda, subiect pe care Delia Budurca, redactorul şef al revistei, ni-l propune în editorialul său, este unul din sistemele puternic descentralizate, de care 88% din populaţie este mulţumită. Raluca Băjenaru face o radiografie a acestui sistem de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe