Newsflash
Apariții editoriale

Situația transplantului în România

de Dr. Sorin CHIVU - iul. 19 2017
Situația transplantului în România
     Programul de transplant hepatic început acum 20 de ani de prof. dr. Irinel Popescu a tratat peste 700 de pacienți, continuitatea programului fiind asigurată de cei aproape 6.000 de români aflați pe listele de așteptare. Anul 2013 a reprezentat pentru România cea mai mare creștere a numărului transplanturilor, din Europa, însă, în ultimii doi ani, numărul acestora a scăzut drastic, în pofida extinderii centrelor de recoltare și creșterii numărului de coordonatori de transplant. Toate acestea sunt prezentate în numărul din iunie al publicației lunare Medica Academica. Potrivit acesteia, scăderea este cauzată și de vehicularea informațiilor negative în spațiul public, ce a diminuat încrederea în medici și a descurajat donatorii de organe. În consecință, numărul transplanturilor scade simțitor, iar spitalele din țară încep să-și închidă programele de prelevare de organe în absența fondurilor și a mijloacelor logistice.
     Un alt subiect abordat în acest număr este anemia și deficitul de fier în bolile inflamatorii intestinale. Aceste boli cronice, caracterizate prin episoadele recurente de inflamații ale tractului gastrointestinal, se pot localiza în orice zonă a tractului digestiv, având astfel afectare segmentară. Înainte de începerea tratamentului, trebuie stabilit exact tipul de anemie și cauza ce a produs deficitul de fier. Prof. dr. Simona Bățaga, autoarea articolului, propune multiple opțiuni de tratament și optimizare a acestora într-un context clinic. Pacienții cu astfel de afecțiuni necesită o evaluare și tratare corectă a sindromului anemic, cu efect pozitiv major asupra calității vieții pacientului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe