Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Strategii și semne de întrebare

Viața Medicală
Dr. Cristian TEODORESCU vineri, 22 ianuarie 2016
Cele mai recente reglementări pe care medicii care își doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să le aibă în vedere ne sunt aduse la cunoștință în numărul 9/2015 al publicației The BMJ. „Evaluarea licenței medicale UK“ va fi noul test care va înlocui actuala Comisie de Evaluare Profesională și Lingvistică și va fi obligatoriu pentru medicii străini, dar și pentru cei englezi care doresc să se înscrie în General Medical Council. Acestei inițiative i se opune însă legislația în vigoare privind libertatea de mobilizare în cadrul UE. 
     Un alt subiect abordat în acest număr vizează reducerea infecțiilor nosocomiale, care se află în strânsă legătură cu igiena mâinilor personalului medical, iar strategia multimodală OMS își propune să stimuleze gradul de receptivitate a furnizorilor de servicii medicale prin stabilirea unor obiective, oferirea stimulentelor recompensatorii și adoptarea unor măsuri de responsabilizare în vederea obținerii rezultatelor dorite. Cele cinci componente ale strategiei sunt schimbarea sistemului, educație și instruire, observație și reacție, mementouri în spital și climatul spitalicesc sigur.
     În numărul 10/2015 se ridică un semn de întrebare privind utilizarea paracetamolului, introdus în Marea Britanie în 1956 și devenit, în prezent, cel mai utilizat medicament în această țară. Cercetătorii au demonstrat că 25–40% din voluntarii sănătoși ai unui studiu care au utilizat medicamentul în doza recomandată pentru cca. două săptămâni au prezentat o creștere tranzitorie a activității alanil-transaminazei, semnificând o afectare hepatică. Alte studii arată implicarea paracetamolului în creșterea presiunii sanguine și favorizarea trombozei. Indicele terapeutic relativ redus al medicamentului atenționează prescriptorii privind expunerea pe termen lung al pacienților.
     Articolul dedicat bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) stabilește cele mai eficiente terapii ale acestei patologii, indicând ca primă linie inhibitorii pompei de protoni pentru BRGE severă, chirurgia cu fundoplicatură fiind recomandată în situația în care răspunsul la terapia inițială, după opt săptămâni, nu este corespunzător.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC