Newsflash
Apariții editoriale

Stresul, sub lupa specialistului

de Demostene ŞOFRON - iul. 10 2020
Stresul,  sub lupa  specialistului

Pe lângă activitatea medicală la patul bolnavului și cea de grafician și pictor, dr. Laura Poantă, medic primar de medicină internă, Cluj-Napoca, a publicat deja 17 cărţi de specialitate.

Cea mai recentă este Stresul, boala mileniului 3?, apărută recent la editura Școala Ardeleană. Stresul este o preocupare constantă în studiile și cercetările dr. Laura Poantă, dovadă și anterioarele cărţi, „Stresul profesional și riscul cardiovascular la muncitorii feroviari”, respectiv „Medicii și stresul ocupaţional” (2007).

stresul-boala-mileniului-3

Lucrarea de faţă reia o parte din concluziile cercetărilor anterioare, adăugând observaţii noi, legate de mai multe categorii socioprofesionale.

Un plus îl aduc capitolele dedicate stresului ocupaţional în relaţie cu bolile cardiovasculare, obiceiurile alimentare etc., totul sintetizat într-un Glosar: termeni selectivi explicaţi pe scurt, articole bazate nu numai pe observaţiile personale, ci și pe o consistentă bibliografie.

Dr. Laura Poantă trece în revistă definiţii ale stresului, începând cu primul specialist care a furnizat definiţia modernă a conceptului actual, Hans Selye. Autoarea abordează și alte aspecte importante, precum stresul psihic, acut și cronic.

Demersul știinţific merge mai departe și analizează elementul-cheie al stresului, stresorul, cine este el, care-i sunt caracteristicile. Apoi, sunt analizate stresul profesional (cu primele referiri ca o boală profesională, atribuite lui Hipocrate); profesiunile stresante: piloţi, militari, cosmonauţi, controlori de trafic aerian, telefoniste, profesori, directori de corporaţii.

Sunt trecute în revistă tipurile de stres profesional; stresul ocupaţional și bolile cardiovasculare (corelaţia între stresul profesional și morbiditatea/mortalitatea prin boli cardiovasculare, precum și între stresul profesional și prevalenţa factorilor de risc cardiovascular); stresul ocupaţional și implicaţiile socio-economice.

Lucrarea prezintă, totodată, starea actuală a conceptului de stres (abordarea inginerească, fiziologică, psihologică sau psihosomatică), stresul profesional la medici (sindromul de burnout; specialităţi stresante: medici de familie, radiologi, anesteziști), stresul la mecanicii de locomotivă, la angajaţii din domeniul IT, în lumea artelor, stresul academic, cel ocupaţional în UE, dar și metodele de prevenire a stresului profesional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe