Newsflash
Apariții editoriale

Strofe extrem-orientale înlănţuite

de Dr. Mihail MIHAILIDE - aug. 13 2021
Strofe extrem-orientale înlănţuite

Colega mea de generaţie, Letiţia Lucia Iubu, medic neurolog craiovean și poetă, ne bucură sufletele, oferindu-ne o splendidă culegere de poeme tanka, kyoka, tanrenga, rengay.

Continuând una dintre îndelungatele preocupări scriitoricești ale artistei pentru forme lirice fixe – poezia din Răsărit, din imperiile Nipon și Chinez – Printre colinele verzi beneficiază de traducerea în franceză și engleză a autoarei, ceea ce poate facilita accesul la muzicalitatea stihurilor în formă fixă scrise de români și în ţări de peste hotarele naţionale.

SKM_C224Med21072111271

Ilustraţia copertei I și cele câteva desene interioare îi aparţin lui Cătălin Bursaci (1957-1975), nepotul Letiţiei, poate în amintirea acestui tânăr și promiţător artist, tragic și prea devreme plecat dintre noi (leucemie). Marius Chelaru, scriitor și editor, membru al World Haiku Association, Japonia (din 2007) înconjoară cu vorbe de cinstire portretul tifeţat al „Letiţiei Iubu cu ie”, de pe ultima copertă.

Pentru cititori este, de asemenea, foarte instructivă „Prefaţa” semnată de ing. Florin Grigoriu, scriitor și critic literar (text, de asemenea, tradus) pentru că, în afara cunoscătorilor, nu multă lume știe cum stau lucrurile cu această concentrată formă lirică extrem-orientală.

În antologia Letiţiei Lucia Iubu este găzduită și o altă apreciată poetă – îndrăgind forma fixă – dar mai cu seamă kaikuul, poem de trei versuri – Emilia Dumitrescu (1929 -2015), pediatră cu specializare în boli contagioase, foarte apropiată de săptămânalul Viaţa Medicală în a cărui pagină culturală a debutat. Răsfoiesc cu emoţie paginile unora dintre numeroasele sale volume de dimensiuni tipografice liliputane, ex.: Alunecând în timp, Poezia anotimpurilor, Tristihuri în stil haiku (volumaș pe care i l-am prefaţat), lucrări premiate, inclusiv la concursuri internaţionale, comentate de personalităţi literare – și nu numai de haikuuri ci și de poeme tanka și haibun.

Regăsim și alţi doi haijini recunoscuţi „reflectând clipa, schimbarea, meditaţia, tăcerea, misterul” (Fl. Grigoriu), anume Radu Patrichi (n.1935, supranumit patriarhul haikuului românesc, a publicat peste 45.000 de hakuuri) și Luciana Vladimir (n.1933, a scris poeme de sorginte niponă în antologii din ţară, dar și din străinătate, e membru al Societăţii Franceze de Haiku, pictor și grafician). Poate o noutate, pe lângă poemele tanka, kyoka, rengay ni se prezintă o formulă nouă – „poemele în lanţ”, cu doi autori.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe