Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Terapii moleculare țintite în CCR

Viața Medicală
Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN joi, 25 ianuarie 2018
     În cel mai recent număr al revistei UMF „Iuliu Hațieganu”, Clujul medical, citim despre influența pe care o exercită flora gastrică asupra afecțiunilor situate la același nivel al tubului digestiv. Deși până recent s-a crezut că stomacul conține un mediu steril, după descoperirea H. pylori au mai fost găsite și alte bacterii stomacale (lactobacili, streptococi, stafilococi, enterococi, clostridium și pseudomonas), care ar putea avea un rol în patologia gastrică, de la ulcerul peptic până la cancerul gastric. Dovezile științifice nu sunt însă suficiente, iar teoria este mai mult sau mai puțin acceptată.
     Ultimele noutăți în privința cancerului colorectal (CCR) sunt reprezentate de terapiile moleculare țintite, constituite din receptori antifactor angiogenetic și antifactor de creștere epidermală. Acestea au o specificitate mai mare pentru celula canceroasă și o toxicitate mai mică pentru țesuturile normale, comparativ cu chimioterapia. Toxicitatea lor crește însă pe țesutul cardiac, fiind necesare mai multe studii în acest sens.
     Într-un articol semnat Andrei Mihai Malutan putem citi despre endometrioza extragenitală, apărută pe vechile cicatrici chirurgicale. Această patologie este rară, reprezentând 2% din cazurile de endometrioză. Din cele 14 cazuri prezentate în articol, 78,57% au suferit o cezariană în antecedente și 57,14% au avut diagnosticul stabilit corect preoperator. Alte articole interesante din revistă discută despre un caz de asociere între sindromul X fragil, translocarea robertsoniană (13, 22) și autism la un copil sau despre debutul tardiv al unei tumori neuroectodermale pulmonare. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.