Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Trauma, boala și vindecarea

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 13 ianuarie 2023

O să încep prin a spune că nu am mai citit până acum despre conștientizarea trăirilor interioare, iar prima mea întâlnire cu Gabor Maté, renumitul medic și specialist în domeniul dependenţelor și al traumei, a fost cea mai recentă carte a lui, Mitul normalităţii. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică.

Mitul Normalitatii copy

Este o lucrare profundă și mai mult decât necesară în aceste vremuri. Scrisă alături de fiul său, Daniel Maté, cartea „Mitul normalităţii” este una impresionantă. Parcurgând-o, capitol după capitol, constatăm că modul în care trăim este strâns legat de boli și că viaţa socială ne influenţează sănătatea.

Firul acestui volum urmărește, spune autorul, cercurile concentrice ale cauzei, conexiunii și consecinţei care influenţează cât de sănătoși sau de nesănătoși suntem. Remarcabile și cuprinzătoare sunt destăinuirile, dezvăluirile sale emoţionante, poveștile pacienţilor, dar și concluziile susţinute de cercetări știinţifice.

Autorul a prezentat, de exemplu, o cercetare de la Harvard, care a oferit o dovadă suplimentară că stresul emoţional este inseparabil de stările fizice ale corpului nostru în caz de boală sau de sănătate. „... stresul poate dezactiva capacitatea sistemului nostru imunitar de a controla și elimina malignitatea”, menţionează Gabor Maté. Tot el subliniază că „perturbările emoţionale care provin din probleme relaţionale, griji financiare sau din orice altă sursă de supărare cronică ne încarcă cu greutăţi fiziologice care pot duce la boală”.

„Cartea este o dovadă aproape palpabilă a ceea ce știinţa a demonstrat în ultimele decenii: că sănătatea unui om nu este o problemă personală, ci una relaţională, socială”, punctează conf. dr. Diana Lucia Vasile în prefaţa lucrării. Că toată dezvoltarea noastră „se poate abate de la firesc și poate să genereze boli nu pentru că un individ a ales să aibă comportamente, gânduri și trăiri nocive, ci pentru că mediul în care s-a dezvoltat, a trăit și în care a avut nevoie să se ancoreze l-a tratat necorespunzător”.

Etichete: mitul normalitatii gabor mate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.