Newsflash
Apariții editoriale

Un îndreptar în geriatrie și gerontologie

de Conf. dr. Ion DINA - apr. 30 2021
Un îndreptar în geriatrie și gerontologie

Monografia Medicina Geriatrică – de la teorie la practică se înscrie printre demersurile care urmăresc o mai bună cunoaștere a fenomenului îmbătrânirii și a complexităţii medicinei geriatrice.

Conf. dr. Ana Capisizu, în calitatea sa dublă de medic și cadru didactic, are o experienţă clinică îndelungată, care i-a permis o înţelegere aprofundată și formularea unor opinii știinţifice pertinente în Geriatrie și Gerontologie. Cartea sa este structurată în 11 capitole și începe prin prezentarea aspectelor generale ale fenomenului de îmbătrânire demografică și biologică.

medicina-geriatrica-

În continuare, se face o trecere în revistă a aspectelor fiziologice și patologice ale procesului de îmbătrânire și se prezintă teoriile care încearcă să explice fenomenul ireversibil al îmbătrânirii.
Geriatria are anumite particularităţi medicale care se datorează atât procesului natural de îmbătrânire, cât și patologiei asociate vârstei
înaintate. În acest context, capitolul de examinare a pacientului vârstnic este descris pe larg și sunt subliniate elementele semiologice proprii din această specialitate.

Mari sindroame, descrise în detaliu

Metodologia riscurilor, evaluarea geriatrică și socială complexă atât de utile medicului de familie, precum și medicilor din alte specialităţi, sunt prezentate în continuare. Sunt descrise, de asemenea, marile sindroame geriatrice și sunt explicate, pe larg, fragilitatea, instabilitatea sau căderea, sindromul demenţial, sindromul de imobilizare, leziunile de decubit și sindromul de decondiţionare, în cadrul căruia este prezentată modalitatea de utilizare a telemedicinei, în soluţionarea unor servicii medicale pentru cei cu nevoi medicale multiple.

Cartea mai cuprinde câteva capitole utile în practica medicală geriatrică, prin care este demonstrat caracterul interdisciplinar al acestei specialităţi. Sunt descrise astfel unele noţiuni generale de recuperare geriatrică – responsabilă de managementul reabilitării persoanelor vârstnice cu polipatologie și cu afecţiuni dizabilitante, dar și principii de farmacogeriatrie și de îngrijire paliativă.

Noţiuni care nu pot fi neglijate

Noţiuni incluse în carte, cum sunt aspectele bioetice, abuzul asupra persoanelor vârstnice și drepturile vârstnicilor cu tulburare cognitivă, nu pot fi neglijate în geriatria actuală, iar abordarea unui subiect de actualitate aflat în plină dezbatere pe plan mondial – aspectele etice ale
utilizării telemedicinei – arată preocuparea autoarei pentru viitorul acestei
specialităţi.

Cartea își propune să fie un îndreptar în geriatrie și gerontologie, atât de necesar pentru studenţi și pentru medicii de familie, geriatri sau de alte specialităţi. Este o lucrare valoroasă și de un înalt nivel știinţific pe care o recomandăm cu căldură ca pe un ghid interdisciplinar menit să ajute activitatea medicală în creșterea calităţii vieţii pacienţilor vârstnici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe