Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Uşor cu obiceiul pe scări

Viața Medicală
Dr. M.G.M. marţi, 9 decembrie 2014
Mark Twain spunea că un obicei rău nu poate fi dat afară pe fereastră, pur şi simplu, de niciunul dintre noi, ci poate fi doar împins pe scări în jos, treaptă cu treaptă. Sau că schimbarea nu este o alergare de viteză, ci un maraton. Aflăm asta din editorialul revistei Viaţă+sănătate, numărul din noiembrie, semnat de Valentina Dan. Se referă la schimbarea obiceiurilor adânc înrădăcinate, care au ajuns să ne controleze viaţa, subiect care va fi tratat de acelaşi autor în articolul de fond al revistei.
Valentina Dan a coordonat un program de schimbare a stilului de viaţă şi a învăţat, de-a lungul anilor, cât de important este să le sublinieze pacienţilor că fiecare punct din program este opţional, să le dea libertate să îşi asume alegerile. Nu ajung conştientizarea şi informarea privind riscurile la care se expun prin stilul de viaţă nesănătos. Ele trebuie continuate cu faza de conştienţă competentă, în care persoana în cauză trece la acţiune, până când, treptat, şi-a însuşit un obicei nou, unul bun, pe care ajunge să îl practice inconştient. Alt articol se referă la metode prin care medicii îşi pot motiva pacienţii să facă schimbarea, remarcând că nu întotdeauna abordarea negativă, când pacientul află care sunt riscurile la care se expune dacă va continua să trăiască nesănătos, este cea mai fericită. La fel de adevărat este că unele persoane renunţă la fumat brusc şi definitiv, fără implicarea medicului, aşa cum menţionează un alt articol. Lucrurile nu sunt simple, şi desigur că abordările se apliază pe pacient, dar şi pe problema care se cere corectată, cu toate implicaţiile ei fizice şi psihologice.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.