Newsflash
Apariții editoriale

Util pentru clinician

de Dr. Radu GOLOGAN - oct. 29 2021
Util pentru clinician

Recent apărut la Editura Medicală, volumul „Hematologie clinică în practica medicală” constituie un eveniment editorial în domeniul cărţii medicale de specialitate.

Volumul este coordonat de prof. dr. Daniel Coriu și realizat de un grup de autori, majoritatea din cadrul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni, o bună parte fiind și cadre didactice la UMF „Carol Davila” București.

Hematologie clinica in practica medicala

Pe parcursul a aproape 300 de pagini, autorii au realizat un compendiu de hematologie clinică în care au prezentat datele mai importante pentru practica clinică curentă, sub o formă simplificată și condensată.

Lucrarea este structurată pe 30 de capitole, 26 dintre ele referindu-se la patologia hematologică benignă și malignă, incluzând și un capitol dedicat transplantului medular, unul urgenţelor hematologice și unul modificărilor hematologice în sarcină.

Două capitole se ocupă cu abordarea clinică și de laborator specifică pacientului hematologic, iar alte două sunt dedicate abordării durerii la pacientul hemato-oncologic și, respectiv, vaccinării antiinfecţioase în bolile hematologice.

Prezentarea datelor este făcută succint, structurată pe puncte, datele sunt limitate la aspectele practice, excluzându-se teoretizarea. Totul pare să concure în a-l pregăti pe cititor pentru a fi cât mai apt să abordeze clinic un pacient hematologic și să înţeleagă documentaţia medicală a acestuia.

O probă de maturitate profesională

Sarcina autorilor poate părea doar aparent simplă, deoarece, având în vedere că hematologia a cunoscut progrese nebănuite în ultimii ani, ce au generat un volum deosebit de amplu de informaţii, o selectare aplicată a materialului informativ, filtrată și de experienţa practică, constituie o iniţiativă plină de exigenţe și o probă de maturitate profesională.

Una dintre principalele calităţi ale cărţii este uniformitatea prezentărilor, acestea urmând în toate capitolele un plan asemănător de expunere, cu subcapitole adecvate aspectelor edificatorii ale patologiei abordate.

Această uniformitate nu este în general obţinută într-o lucrare cu mulţi autori și reflectă în cazul de faţă o bună coordonare, atât între aceștia, cât și cu viziunea coordonatorului principal.

Cartea se adresează în primul rând studenţilor la medicină și tinerilor rezidenţi, dar și medicilor de alte specialităţi care se confruntă cu pacienţi hematologici, cărora le oferă o modalitate de informare avizată rapidă, apropiată de un vademecum.

Volumul își găsește astfel un loc indispensabil pe minirafturile cu cărţi din camerele de gardă, în biblioteca personală a tinerilor medici și în bibliotecile spitalelor, fiind un instrument de lucru util în practica clinică curentă.

Citiți și: Relaţia medic-pacient, de la nevoie la necesitate



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe