Newsflash
Apariții editoriale

Vârstnicii şi informatomul

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 27 2013
Vârstnicii şi informatomul
   În primul număr din acest an, Practica medicală – revista oficială a Societăţii Academice de Medicină a Familiei (SAMF) din România – ne aduce la cunoştinţă, prin intermediul articolului semnat de conf. dr. Cătălina Tudose, particularităţi în examinarea psihiatrică a vârstnicului. Dr. Mircea Lupuşoru şi colab. au urmărit să stabilească locul indicelui de rezistivitate renală (IR) în evaluarea vârstnicului hipertensiv. Studiul clinic prospectiv deschis a fost realizat pe un lot de 279 de vârstnici (peste 65 de ani) cu HTA. Corelaţiile între IR şi creatinină şi proteinurie – markeri ai afectării renale –, au fost pozitive, susţinând ideea că IR ar putea fi folosit pentru cuantificarea injuriei renale. Dr. Mirela Covăcescu, dr. Michaela Nanu, dr. Vasilica Plăiaşu şi prof. dr. Ioan Gherghina prezintă un caz de diabet insipid nefrogen congenital, afecţiune rară determinată de un defect genetic, caracterizată prin lipsa de răspuns a nefronului distal la arginină-vasopresină, în ciuda nivelului seric crescut al acesteia.
   În editorialul din nr. 2/2013 al aceleiaşi reviste, prof. asoc. dr. Adrian Restian discută despre informatomul uman. El reprezintă totalitatea sistemelor de comunicaţie şi a informaţiilor care circulă prin aceste sisteme ale organismului. Prin informatom circulă în primul rând un flux de informaţii genetice, de la genom la proteom şi de la proteom la metabolom, dar şi un flux de informaţii din mediul extern spre genom. Pe lângă cele două magistrale informaţionale ale organismului – longitudinală, de-a lungul căreia se transmite informaţia genetică, şi transversală, de-a lungul căreia se transmite informaţia primită din mediu –, informatomul uman mai are şi doi poli informaţionali: genetic şi cerebral. Oportunitatea administrării dozelor substitutive de cortizon la pacienţii cu şoc septic este discutată de dr. Liliana Mirea, conf. dr. Ioana Grinţescu, prof. dr. Constantin Dumitrache. Tot în acest număr găsim şi o prezentare de caz, semnată de dr. C. Parfene, dr. T. Arbănaş, dr. E. C. Barbu, dr. A. Gîdea, prof. dr. D. Matei, prof. dr. D. Olteanu – boală Crohn ileocolonică stenozantă la un pacient rezecat gastric pentru stenoză duodenală considerată peptică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe