Newsflash
ACTUALITATE Știri

APMGR: Medicamentele generice şi biosimilare au optimizat bugetul CNAS cu peste un miliard de euro

de Magdalena Tănăsescu - oct. 11 2023
APMGR: Medicamentele generice şi biosimilare au optimizat bugetul CNAS cu peste un miliard de euro

Bugetul CNAS a fost optimizat cu peste un miliard de euro grație medicamentelor generice şi biosimilare intrate în România în ultimii opt ani, susțin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Potrivit specialiştilor APMGR, în paralel a crescut și accesul pacienţilor la medicamente.

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1,071 miliarde euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie”, a afirmat Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR, citat de Agerpres.

Reprezentanții asociației estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra pe piaţă în următorii doi ani vor creşte în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro.

În ceea ce priveşte medicamentele biosimilare, ele au în acest moment o pondere foarte scăzută, de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice, ceea ce indică un potenţial ridicat de creştere a optimizării bugetare şi a accesului pacienţilor la tratament.

„Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali în întreaga piaţă farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani”, a susţinut Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

În total, în acest moment în România există aproape 2.500 de medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare, susţine APMGR. În țara noastră, preţul unui medicament generic nu poate depăşi 65% din preţul medicamentului original al cărui generic este, iar preţul unui medicament biosimilar nu poate depăşi 80% din preţul medicamentului biologic de referinţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe