Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

50 de carate

Viața Medicală
Dr. Mihail TOMŞA vineri, 18 iunie 2010

    Caratul este unitatea de măsură a purităţii aurului; 24 kt are aurul pur. De 50 nu am auzit, încât cititorii vor avea bunăvoinţa să accepte titlul ca pe o metaforă. Acad. prof. dr. Th. Burghele (1905–1977), membru titular, preşedinte al Academiei Române la un moment dat şi rector al Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, invitat în această calitate academică administrativă la o aniversare a absolvenţilor din 1960 ai Facultăţii de Medicină Generală, a declarat public că: această a 86-a serie, de la înfiinţarea de către Carol Davila a celebrei Şcoli, este îndreptăţită să se considere promoţia de aur. Prin numărul mare de personalităţi – membri de onoare şi titulari ai Academiei de Ştiinţe Medicale, profesori, conferenţiari, cercetători – realizate profesional în ţară şi peste hotare, dar şi prin medicii de diferite specialităţi şi competenţe angrenaţi direct în asistenţa medicală, această generaţie a confirmat pe deplin „diagnosticul şi prognosticul“ profesorului Burghele. (...)

 

    La 12 iunie a.c., promoţia de aur şi-a sărbătorit în renumitul Amfiteatru mare al Facultăţii din bd. Eroilor Sanitari şi în acordurile de început ale arhicentenarului cântec Gaudeamus igitur (Să ne bucurăm) – cunoscut încă de la înfiinţarea celei mai vechi universităţi europene, cea de la Bologna – împlinirea unei jumătăţi de secol de la absolvire. Fiecare an din cei 50 petrecuţi de atunci a mai adăugat câte un carat valoric nobilelor preocupări ale acestor absolvenţi. S-a ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor prea devreme dispăruţi (Vita nostra brevis est), s-a strigat catalogul – moment de corelare şi de aducere aminte prin nume a fizionomiilor unor colegi plecaţi în străinătate, şi reveniţi în mod special pentru această aniversare, ori a celor, din diferite colţuri ale ţării, care au aflat despre sărbătoarea jubiliară din ziarul nostru – legătura de minte, inimă şi suflet a medicilor. S-a dat citire unui emoţionant mesaj, cuprinzând sfaturi înţelepte, adresat colegilor săi de dr. Nicolae Stănicel, decanul lor de vârstă, care, din motive de sănătate, n-a putut fi prezent. S-a realizat, pentru rememorarea momentului, tradiţionala fotografie de grup. O frumoasă medalie, pe care o reproducem alăturat, a fost oferită participanţilor, după care, la Casa Universitarilor, cine a dorit a putut lua parte la un elegant, plăcut şi prelungit dineu colegial, prilej pentru băieţii de altădată, care şi-au invitat colegele la dans, să le admire cât de distinse şi de frumoase sunt încă. Organizarea, deloc o treabă simplă, ţinând seama de conjunctura economică, dar şi de numărul mare al celor înscrişi la eveniment, pe care şi-au asumat-o dnii: prof. dr. Nicolae Angelescu, dr. George Coşa şi prof. dr. Justin Diaconu, a fost fără reproş, aducându-li-se, la sfârşit, mulţumiri şi exprimându-se speranţa în realizarea, la fel de reuşită, a următoarei întâlniri.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.