Newsflash
Ars Medici

Abordări în infertilitate

Abordări în infertilitate
     Aducerea unui copil pe lume reprezintă atât unul dintre cele mai promovate deziderate sociale și tradiționale, cât și o modalitate de împlinire morală. Viitorii părinți consideră etapa întemeierii familiei drept o obligație a vieții adulte.
     Tinerele generații amână tot mai mult, din considerente preponderent financiare, acest pas important. Ritmul alert al vieții, dorința de realizare profesională, stresul cotidian, poluarea sau vârsta înaintată a mamei pot afecta fertilitatea cuplului. Putem lua în considerare instalarea unui cerc vicios, în care stresul și dezechilibrul emoțional devin atât cauze, cât și efecte.
     În prezent, tot mai multe cupluri se confruntă cu imposibilitatea de a avea un copil. Infertilitatea este o problemă de actualitate și poate duce la schimbări radicale în viața cuplului în plan social, profesional și familial.
     Infertilitatea feminină poate fi rezultatul unor conflicte interioare profunde. Pot să apară blocaje de ordin emoțional din cauza anxietății legate de naștere sau de modificările fizice ce pot fi ireversibile. De asemenea, sursele apariției acestor blocaje pot fi îndoieli în privința capacitații de a crește un copil, rejectarea și lipsa afectivității pe care le-au simțit viitoarele mame în perioada copilăriei lor, o educație rigidă primită din partea părinților, situațiile conflictuale și dezechilibrele emoționale din cadrul cuplului.
     Consecințele negative ale infertilității variază de la anxietate, depresie, sentimente de inutilitate, incapacitate, până la instabilitatea relației de cuplu și izolarea socială a ambilor parteneri. Bărbații, de exemplu, vor confunda ușor diagnosticul de sterilitate cu cel de impotență. Femeile se pot percepe ca fiind disfuncționale, iar asocierea fertilității cu simțul feminității poate da naștere unor sentimente de inadecvare sau de lezare a identității sexuale.
     Vulnerabilitatea ce planează asupra simbolisticii maternității și sexualității este întreținută chiar de tratamentul infertilității, care le răpește partenerilor spontaneitatea, relaxarea și plăcerea actului sexual în sine, din cauza contactelor programate în funcție de ovulație. Nu rare au fost cazurile în care, bărbații, în încercarea de a procrea conform indicațiilor, au experimentat disfuncții erectile, iar femeile o scădere a libidoului. Acesta este un afront direct adus stimei de sine, iar acceptarea acestei condiții va fi cu atât mai greu de atins cu cât partenerul fertil poate alege să se reorienteze către altă persoană.
     Atunci când nu există cauze medicale sau tratamentul întârzie să dea rezultate, este bine ca problema infertilității să fie abordată și din punct de vedere psihologic. Intervenția prin psihoterapie poate ajuta cuplul să facă față stresului cauzat de infertilitate, să gestioneze emoțiile generate de evenimentele viitoare și de tratamentele aplicate, ce pot fi, uneori, invazive.
     Terapia se poate face individual, dar poate avea loc și în cadrul grupurilor de suport, unde, într-o atmosferă destinsă, cuplurile ce trec prin aceeași experiența își pot împărtăși propriile trăiri, emoții, temeri. În timpul tratamentului, partenerii implicați trec printr-o perioadă puternic încărcată emoțional, ce le poate afecta viața socială, activitatea profesională, dar și viața de cuplu. Exprimarea liberă a propriilor emoții și a propriilor experiențe îi va ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare și să-și reducă anxietatea și incertitudinea.
     Infertilitatea reprezintă o traumă psihologică, iar cei implicați solicită ajutor medical de specialitate, ignorând de multe ori latura emoțională, problema infertilității axându-se în principal pe aspectele medicale. Consilierea psihologică deține un rol important și reprezintă un proces ce ar trebui să se desfășoare pe tot parcursul tratamentului medical. Psihoterapeutul îi poate face pe parteneri să înțeleagă legătura dintre minte și corp și faptul că, uneori, dezechilibrele la nivel organic pot fi determinate de stările emoționale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe