Newsflash
Ars Medici

Acreditarea unităților sanitare

de Steluța ȘTEFAN-EFTIMIE - ian. 11 2018
Acreditarea unităților sanitare
     Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 consfințește faptul că pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare și materiale. În aceeași lege, se precizează că intervențiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai dacă există condițiile de dotare necesare și personal acreditat. Drepturile pacienților se transformă în tot atâtea obligații pentru furnizorii de servicii de sănătate.
     Problema oricărui sistem de sănătate este reprezentată de asigurarea și menținerea calității serviciilor de îngrijire acordate pacienților. Acreditarea confirmă faptul că o unitate medicală dispune de resursele și competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură. Ea confirmă faptul că o unitate medicală poate face ceea ce spune că face. Prin urmare, pacienții vor avea o mai mare încredere în a se adresa unei unități medicale acreditate decât unei unități neacreditate.
     Acreditarea este un proces necesar atât pentru unitățile de stat, cât și pentru cele private, care vor să intre în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Până în anul 2017, au fost supuse evaluării în vederea acreditării doar unitățile sanitare cu paturi. Începând cu anul 2018, vor fi evaluate și cabinetele medicale din ambulatoriu și cele de medicina familiei.
     Prin ordin al ministrului sănătății sunt stabilite, anual, standardele, procedura și metodologia de evaluare și acreditare a unităților sanitare. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, prin ordin al președintelui său, adoptă instrumentele de lucru utilizate în cadrul procesului de  acreditare.
     În actualul context, Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România (OAMGMAMR) îi revin numeroase responsabilități, pentru că în cadrul instrumentelor de acreditare au fost incluse și criterii de evaluare care trebuie implementate de OAMGMAMR. Unul dintre acestea se referă la planul de îngrijire – instrument de lucru în competența exclusivă a asistentului medical.
     Planul de îngrijire este un document medical completat de asistenții medicali, el nefiind parte a foii de observație a pacientului, dar se alătură foii de observație clinică generală. Se utilizează doar în cazul spitalizărilor continue. Pentru a veni în sprijinul unităților sanitare cu paturi, un grup de lucru constituit din asistenți medicali din Baia Mare, coordonat de Viorica Totorean – vicepreședinte al OAMGMAMR –, a realizat un ghid de elaborare a planului de îngrijire.
     Potrivit acestei echipe, beneficiarii direcți ai ghidului sunt pacienții, prin timpul mărit acordat evaluării lor și prin îngrijirile personalizate care vor putea fi aplicate în baza acestui plan de îngrijire. Ceilalți beneficiari sunt: echipa de îngrijire, în cadrul căreia se  pot defini mai clar sarcinile de lucru pe baza competențelor specifice obținute prin absolvirea școlilor de profil; angajatorii, care vor avea pacienți mulțumiți și echipe medicale funcționale; școlile sanitare, care vor vedea în sfârșit legătura teoriei cu practica clinică; societatea, care va simți din partea asistenților medicali efectele unei îngrijiri ordonate, gândită științific, umană și eficientă. În anul 2018, OAMGMAMR, prin filialele județene, se va preocupa de pregătirea personalului de îngrijire, prin cursuri de educație medicală continuă, cu tema planul de îngrijire.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe