Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Acromegalia şi riscul cardiovascular

Viața Medicală
Dr. Adina DRAGOMIR vineri, 18 martie 2011

    Afecţiune cu o prevalenţă de aproximativ 6%ooo, acromegalia este definită prin excesul cronic de hormon de creştere (GH) şi insulin-like growth factor 1 (IGF1), produsă mai ales de adenoame hipofizare. Manifestările clinice se instalează lent, temporizând adesea diagnosticul, ceea ce explică frecvenţa mare a comorbidităţilor prezente încă din momentul diagnosticului. Dintre acestea, complicaţiile cardiace au fost cel mai des incriminate ca principalul factor răspunzător de reducerea speranţei de viaţă la pacienţii cu acromegalie. Mai multe detalii, într-un review realizat de dl prof. dr. Constantin Dumitrache şi dna dr. Adina Dragomir, de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“ Bucureşti. (...)
 

    Acromegalia, afecţiune cu prevalenţă de aproximativ 60 de cazuri per milion, este definită prin excesul cronic de GH/IGF1, produs mai ales de adenoame hipofizare. Manifestările clinice se instalează lent, temporizând adesea diagnosticul cu 7–10 ani, ceea ce explică frecvenţa mare a comorbidităţilor prezente încă din momentul diagnosticului. Mecanismul fiziopatologic al comorbidităţilor din acromegalie este chiar hipersecreţia de GH, cu efectul secundar de stimulare a sintezei şi secreţiei de IGF1. Dintre acestea, complicaţiile cardiace au fost cel mai des incriminate ca principalul factor răspunzător de reducerea speranţei de viaţă la pacienţii cu acromegalie. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.