Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

ACTUALITĂŢI ÎN IMUNOGENETICĂ ŞI HISTOCOMPATIBILITATE

Viața Medicală
Dr. Ana MOISE vineri, 10 iulie 2009
   Workshopul internaţional „Updates in Immunogenetics & Histocompatibility“, organizat în perioada 10–12 iunie 2009 de către Centrul de Imunogenetică şi Virusologie Fundeni şi Disciplina „Imunologia Transplantului“ de la UMF „Carol Davila“, sub auspiciile Federaţiei Europene de Imunogenetică, a avut drept scop însuşirea celor mai noi cunoştinţe în ce priveşte genele complexului major de histocompatibilitate şi produşii acestora (antigenele HLA), anticorpii citotoxici, biologia celulelor stem şi terapiile celulare, descoperirea celor mai recente tehnici moleculare de explorare în acest domeniu (de la tehnici de hibridizarea acizilor nucleici la microarray), schimburile de experienţă şi implementarea unor protocoale privind monitorizarea pacienţilor transplantaţi. In paralel, s-a desfăşurat sesiunea aniversară „1.000 de proceduri de transplant renal în Institutul Clinic Fundeni“. Detalii ştiinţifice, la rubrica Medicina de vârf.

   Stiinţa transplantului de organe a suscitat un interes deosebit încă de la începutul secolului XX, în 1902 realizandu-se cu succes, la Viena, primul autotransplant experimental de rinichi la animale. Dar cele mai mari progrese şi descoperiri în acest domeniu au fost făcute în ultimii 40 de ani, mai ales în ceea ce priveşte imunogenetica (genetica răspunsului imun) şi histocompatibilitatea. Căci oricate progrese ar cunoaşte tehnicile chirurgicale şi oricat de experimentat ar fi chirurgul, fără o bună înţelegere a mecanismelor imunologice celulare şi umorale prin care organismul reacţionează la un organ străin şi fără a cunoaşte căile prin care putem modula şi controla aceste mecanisme, transplantul ar rămane doar un vis.(...)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.