Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

ADENOPATIILE CERVICALE METASTATICE

Viața Medicală
Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU vineri, 14 ianuarie 2011
Viața Medicală
Dr. Raluca ENACHE vineri, 14 ianuarie 2011

   Metastaza ganglionară cervicală este secundară unei tumori maligne primitive cu sediu cervical, localizată la piele sau mucoase. Ganglionii cervicali pot fi însă şi sediul unor leziuni limfomatoase maligne. În fine, o altă categorie o reprezintă ganglionii cervicali din boala Hodgkin sau leucemia limfatică cronică. Contextul general şi caracterul adenopatiei sunt foarte importante pentru diagnosticul adenopatiei cervicale metastatice. Un model de abordare al acestei probleme de practică clinică, interesând medici de diverse specialităţi, ne este prezentat de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Raluca Enache. (...)
 

   Diagnosticul unei adenopatii cervicale metastatice este o problemă de practică de zi cu zi care interesează toate specialităţile. Metastaza ganglionară cervicală este secundară unei tumori maligne primitive cu sediu cervical, localizată la piele sau mucoase. Metastazele ganglionare pornite de la cancerele acestor structuri sunt carcinomatoase (epiteliomatoase) şi sunt caracteristice majorităţii cancerelor pielii şi ale căilor aerodigestive superioare (91%). Ganglionii cervicali pot fi însă şi sediul unor leziuni limfomatoase maligne. Sunt metastaze de tip limfo- sau reticulosarcom, al căror punct de plecare este un organ limfoid din zona cervico-facială. O altă categorie o reprezintă ganglionii cervicali din boala Hodgkin sau leucemia limfatică cronică. Diagnosticul adenopatiei cervicale se realizează în funcţie de caracterul adenopatiei şi de contextul general în care apare ganglionul carcinomatos sau limfomatos. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
Adenopatia cervicală metastatică epiteliomatoasă
Adenopatiile cervicale din limfoame maligne
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.