Newsflash
Ars Medici

Afecțiunile venoase cerebrale (2)

de Acad. Constantin POPA - aug. 25 2017
Afecțiunile venoase cerebrale (2)

Angiografia și alte studii cu substanță de contrast

 

     De la apariția metodelor imagistice moderne, angiografia și alte studii cu contrast sunt rareori necesare pentru diagnosticarea trombozelor sinusurilor venoase. Constatările angiografice privind tromboza durală și venoasă includ lipsa opacifierii unui sinus ocluzionat, dilatarea sau tortuozitatea venelor corticale, inversarea fluxului venos, efectul de masă nespecific și capilarele anormale în formă de tirbușon și venele care nu ajung la suprafața corticală (fig. 5). Filmele venoase cu achiziție întârziată, tehnicile de substracție, injectarea carotidiană simultană bilaterală, proiecțiile oblice pot fi necesare pentru a vizualiza în mod adecvat o ocluzie de sinus. Vizualizările submentale pot facilita observarea sinusului cavernos. Posibilele greșeli ale angiografiei pot include amestecarea contrastului și sângelui neopacifiat din emisferul opus, opacifierea venelor colaterale intradurale, care pot mima încărcarea sinusului; imposibilitatea drenării unei regiuni ce prezintă ischemie prin ocluzie arterială, variante anatomice precum atrezia durală sau hipoplazia; creșterea presiunii intracraniene. Fluxul întârziat al contrastului prin sistemul venos este posibil să nu apară în caz de tromboză venoasă sau durală atunci când canalele colaterale sunt bine dezvoltate. Sinusurile cavernos și pietros inferior pot fi vizualizate mai bine cu angiografie digitală intravenoasă comparativ cu tehnicile convenționale.
     Venografia jugulară retrogradă permite vizualizarea sinusului lateral, a sinusului cavernos, precum și a unor porțiuni mari din sinusurile drept și sagital superior. Venele corticale și vena Galen sunt observate ocazional. Evidențierea trombusului intraluminal, a vaselor colaterale anormale și imposibilitatea umplerii sinusului dural sunt semne de tromboză. Venografia retrogradă poate oferi impresia falsă de tromboză de sinus dacă presiunea crescută intracraniană duce la colapsul sinusurilor și previne recircularea contrastului după bulbul jugular. În caz de tromboflebită septică, există un risc de propagare intracraniană a infecției. Venografia orbitală poate fi, de asemenea, utilă în diagnosticarea trombozei de sinus cavernos. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe