Efectele adverse ale diferitelor medicamente sunt din ce mai preocupante in condiţiile in care Romania deţine (şi) recordul consumului de medicamente, cu deosebire a celor proaspăt lansate pe piaţă. Orice medicament nou este lansat cu o anumită euforie stimulată de firma producătoare, constatarea efectelor secundare vine, de regulă, după un anumit timp (vezi cazul Thalidomidei, responsabilă de numeroase cazuri de focomelie), astfel incat „viaţa“ unui medicamentnou este destul de scurtă. Unele trec insă proba timpului şi devin medicamente clasice. Dorim să stimulăm medicii in direcţia studierii cu atenţie a documentaţiei farmacologice şi a raportării prompte a efectelor cu caracter advers. (...)

 "> AGEUSIE INDUSĂ DE CLARITROMICINĂ - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

AGEUSIE INDUSĂ DE CLARITROMICINĂ

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - iul. 23 2010
AGEUSIE INDUSĂ DE CLARITROMICINĂ

   Efectele adverse ale diferitelor medicamente sunt din ce mai preocupante in condiţiile in care Romania deţine (şi) recordul consumului de medicamente, cu deosebire a celor proaspăt lansate pe piaţă. Orice medicament nou este lansat cu o anumită euforie stimulată de firma producătoare, constatarea efectelor secundare vine, de regulă, după un anumit timp (vezi cazul Thalidomidei, responsabilă de numeroase cazuri de focomelie), astfel incat „viaţa“ unui medicament
nou este destul de scurtă. Unele trec insă proba timpului şi devin medicamente clasice. Dorim să stimulăm medicii in direcţia studierii cu atenţie a documentaţiei farmacologice şi a raportării prompte a efectelor cu caracter advers. (...)

 

Considerăm necesară infiinţarea (şi) la noi in ţară a unei societăţi ştiinţifice dedicate progresului din domeniul medicamentului şi, indeosebi, efectelor adverse. Am avut o astfel de tentativă, abandonată din păcate, dar problema merită reluată. Aşteptăm şi ecouri din partea cititorilor, care pot deveni ctitori ai noii societăţi cu caracter interdisciplinar. Interesul medicilor in această direcţie este sporit de responsabilitatea profesională crescandă in condiţiile actuale ale practicii medicale, cand problema malpraxisului se pune tot mai acut şi cu consecinţe. Una din cauzele pentru care efectele adverse nu sunt recunoscute ca atare este şi faptul că medicul, hiperspecializat, nu se aşteaptă la manifestări din partea unor organe şi sisteme aparent fără legătură cu organul tratat. De pildă, este de dată recentă includerea trimetazidinei pe lista medicamentelor care pot induce parkinsonism iatrogen. Nu numai raportul cost/eficienţă, dar şi potenţialele efecte adverse trebuie cantărite. Recunoaşterea la timp a efectelor secundare asigură, de regulă, reversibilitatea lor. Uneori, efectele adverse sunt severe. Amintim faptul că jumătate din insuficienţele renale acute sunt iatrogene. O rabdomioliză indusă de statine este dramatică, iar leucopenia, rară dar severă, provocată de algocalmin, care scade capacitatea de rezistenţă antimicrobiană poate avea consecinţe foarte grave, motiv pentru care metamizolul a fost interzis in multe ţări. Unele efecte adverse nu sunt periculoase quo ad vitam, dar pot afecta calitatea vieţii. Prezentăm un astfel de caz. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe