Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Alcoolul, sensibilitatea la insulină şi diabetul zaharat

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 4 iunie 2010

   Relaţia dintre consumul de alcool şi rezistenţa la insulină se traduce printr-o curbă în formă de „U“. Rezistenţa la insulină este minimă la subiecţii cu un consum regulat moderat de alcool şi creşte la subiecţii alcoolici şi la cei abstinenţi. Aceste efecte metabolice favorabile asupra sensibilităţii la insulină ale consumului moderat de alcool pot explica reducerea semnificativă a apariţiei diabetului zaharat de tip 2 şi a riscului de complicaţii cardiovasculare, raportată de numeroase studii epidemiologice. Totuşi, consumul de alcool ar putea să crească riscul global de hipoglicemie, atât à jeun cât şi postprandial. (...)

Consumul în exces de băuturi alcoolice este un factor bine-cunoscut de hipertensiune arterială şi ateroscleroză accelerată. Consumul de cantităţi moderate de alcool este asociat cu diminuarea riscului de coronaropatie şi de accident vascular cerebral (AVC). Efectul alcoolului asupra mortalităţii în bolile cardiovasculare poate fi reprezentat tot printr-o curbă în formă de „U“: riscul este minim la un consum regulat moderat de alcool, dar creşte la subiecţii abstinenţi şi la alcoolici. (...)
Subtitluri:
Relaţia dintre alcool şi sensibilitatea la insulină
Relaţia dintre alcool şi riscul de diabet zaharat tip 2
Efectul alcoolului asupra complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului zaharat tip 2
Alcoolul şi hipoglicemia
Concluzii


 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.