Newsflash
Ars Medici

Alopecie provocată de anticoagulante orale. Profilaxia emboliilor în fibrilaţia atrială

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - iul. 24 2013
Alopecie provocată de anticoagulante orale. Profilaxia emboliilor în fibrilaţia atrială
  Incidenţa fibrilaţiei atriale (FA) în populaţia generală a crescut sensibil, în  corelaţie cu creşterea proporţiei de vârstnici. Dilatarea atriilor, cu reducerea fluxului marginal-tangent parietal, lipsa unor contracţii atriale viguroase şi anumite alterări endoteliale la acest nivel facilitează formarea de trombi care, antrenaţi de curgerea sângelui, devin emboli. Emboliile cerebrale sunt favorizate de fluxul  mare al arterelor ce irigă creierul, dar şi de faptul că aceste artere desprind trombi din peretele superior al crosei aortei, antrenaţi spre exteriorul curbei aortei datorită forţei centrifuge. În consecinţă, emboliile cerebrale sunt mai frecvente dar şi incomparabil mai grave decât în alte teritorii unde, nu rareori, au consecinţe reduse sau trec neobservate. Accidentul vascular cerebral ischemic este deosebit de invalidant. Din aceste considerente, se acordă o atenţie deosebită profilaxiei AVC (stroke) la bolnavii cu fibrilaţie atrială. La ora actuală, conversia FA la ritm sinusal (RS) se face electric sau chimic, recidivele fiind prevenite medicamentos. Calitatea vieţii este mai bună, îndeosebi prin faptul că  ritmul sinusal se adaptează nevoilor de moment ale organismului (efort fizic, act sexual etc.), antrenamentul fizic fiind unul din factorii fundamentali în planul de recuperare a cardiacilor. Contrar aşteptărilor, în privinţa AVC, studiile randomizate nu au arătat decât diferenţe slabe, puţin semnificative în privinţa mortalităţii între cele două grupe: convertiţi la RS şi cei lăsaţi în FA, controlând doar frecvenţa cardiacă. Studiul AFFIRM (Atrial Fibrillation Follow-up Investigation of Rhythm Management), care a cuprins 4.060 de pacienţi peste 65 de ani, este considerat concludent şi a servit ca bază pentru recomandările în domeniu. Totuşi, în grupul la care nu s-a tentat conversia şi menţinerea RS, mortalitatea a fost uşor mai mare.
  Riscul de AVC în FA este de 5,4% pe an, terapia anticoagulantă reducându-l la 1,4% (cu 70%), cifre ce recomandă utilizarea anticoagulantelor orale, în ciuda inconvenientelor. Numărul mare al acestor bolnavi necesită ca medicii generalişti, cardiologii, neurologii şi practic orice specialist să fie bine familiarizaţi cu această problemă, deoarece terapia anticoagulantă antrenează riscuri pentru pacient şi posibile acuze de malpraxis pentru medic. Un risc relativ rar al cumarinicelor, fără  implicaţii quo ad vitam, dar deranjant, este alopecia. Faptul că alopecia depreciază propria imagine, îndeosebi la femei, a făcut ca în multe ţări, peruca să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienţii să recurgă la metode costisitoare de remediere – implant de fire de păr recoltate din alte zone şi alte proceduri ce aduc venituri considerabile celor care le practică. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe