Newsflash
Ars Medici

Anomalii vizuale cu apariție brutală

de Acad. Constantin POPA - apr. 28 2016
Anomalii vizuale cu apariție brutală
     O anomalie vizuală brutală se manifestă în general sub formă de cecitate sau vedere neclară, însă se poate manifesta uneori într-un mod mai atipic: fosfene, deformări ale imaginilor, orbire. În marea majoritate a cazurilor, are ca rezultat o afectare a sistemului vizual, începând de la nivelul globului ocular, până la cortexul occipital. Mai rar, în caz de vedere neclară, poate fi vorba de afectarea căilor oculomotorii, de tip pareză sau nistagmus.
     O tulburare vizuală oculomotorie indică o afectare a globului ocular sau a nervului optic. Examenul oftalmologic constituie în primă instanță baza fundamentală pentru a identifica etiologia. Tulburările vizuale binoculare sugerează cel mai des o suferință cerebrală. Dacă examenul oftalmologic este important, în acest caz examenul neurologic este determinant.
     Cauzele unei tulburări vizuale brutale sunt numeroase, iar gravitatea acestora este variabilă. Demersul diagnostic se bazează pe interogatoriu și pe examenul oftalmologic, completate, în funcție de rezultatele celui din urmă, cu un examen neurologic.
     Caracterul brutal al tulburării vizuale, fie că este tranzitoriu sau constituit, sugerează cel mai des un mecanism vascular ischemic. Modelul acestui mecanism este reprezentat de cecitate unilaterală tranzitorie. Un tratament urgent este necesar pentru a identifica cauza și pentru a implementa un tratament secundar de prevenție. Celelalte situații clinice de urgență în cazul patologiei oftalmologice sunt dezlipirile de retină și criza glaucomului acut. Aura vizuală a migrenei evocă cel mai frecvent tulburări vizuale de cauză cerebrală.

 

Anamneza

 

     Tipul de tulburare vizuală: pierderea vederii, de la simpla vedere neclară până la cecitate, cu afectare totală sau parțială a câmpului vizual. Alte manifestări: fosfene (puncte luminoase, linii strălucitoare, fulgerături), fotofobie (intoleranță la lumină), deformări ale percepției (metamorfopsii: linii drepte percepute ca fiind ondulate; cromatopsii), diplopie (vedere dublă), halucinații elaborate. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe