Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Antichitatea şi actualitatea

Viața Medicală
Dr. Viorel PĂTRAŞCU vineri, 25 decembrie 2009

Am fost într-o vacanţă în insula Kos. Aparţine Greciei şi este locul în care s-a născut Hipocrat în anul 460 î.Hr. Insulele greceşti sunt un tărâm de vis de care nu mă pot sătura. Iar construcţiile antice rămase posterităţii n-au putut fi egalate. Te uimesc prin eleganţa dată de extrema lor simplitate. (...)

     De-a lungul anilor am văzut Parthenonul din Atena, Templul lui Poseidon de la Cap Sunion, situl de la Delphi sau Templul zeiţei Afaia din insula Egina. Pe lângă asemenea minuni pălesc, după părerea mea, multe dintre palatele Renaşterii, zgârie-norii din America sau Asia, Hotelul Burj-al-Arab sau megakitsch-ul unde funcţionează Parlamentul României.
     La 4 km de capitala insulei Kos am vizitat situl arheologic Asclepeion, locul unde a funcţionat primul aşezământ medical din lume. Dimensiunile sunt de-a dreptul copleşitoare. Reproducerea realizată de arheologi pe calculator ne face să spunem că multe dintre spitalele româneşti de astăzi sunt nişte biete încropeli. Se miza pe tratamente cu plante şi cu ape termale, se făcea psihoterapie, se practicau mici intervenţii chirurgicale. Exista un templu unde bolnavii se puteau ruga zeilor, am văzut locul unde se practica ritualul sacrificării de animale.
     La acest moment, sistemul nostru sanitar este într-un mare impas. Multe dintre spitale arată jalnic, cu siguranţă altele vor trebui închise. Pentru că n-au emigrat toţi, mai avem medici buni şi ceva aparatură, dar nu-s resurse financiare. Prietenii ştiu de ce!
    Nu-i bine să fii medic pentru că eşti trimis acasă în concediu fără plată. Dar e şi mai rău să fii bolnav pentru că sunt restricţii la investigaţiile de laborator, la reţete compensate sau gratuite, chiar şi la trimiterile pe care le fac medicii de familie spre specialiştii care lucrează în ambulatoriu. Jurământul lui Hipocrat este pilduitor, solemn şi minunat. Din păcate, fără bani, vorbele rămân doar vorbe.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.