Newsflash
Ars Medici

Antrenarea musculaturii respiratorii nu este un moft

Antrenarea musculaturii respiratorii nu este un moft
    Spitalul Clinic de Recuperare din Iași a găzduit, la 19 august, un workshop de reabilitare pulmonară organizat de Grupul de lucru de reabilitare respiratorie al Societății Române de Pneumologie, pe care autoarea acestor rânduri l-a coordonat, în colaborare cu dr. Florentina Popa, kinetoterapeuții Liliana Chelariu, Elena Dolcan, Elena Nechifor și Ionuț Dimitriu, economista Ștefana Agop, studentul George Movilă și Dan Simule (Germania).
    Cei 25 de specialiști prezenți au avut ocazia să descopere tainele reabilitării pulmonare la un nivel de cunoaștere internațională și au învățat să utilizeze o gamă largă de aparate/dispozitive medicale de ultimă generație, destinate creșterii capacității de efort a musculaturii respiratorii, facilitării expectorației, măsurării vârstei plămânilor etc. Ei au lucrat individual cu aceste dispozitive pentru a învăța cu precizie cum să le utilizeze corect în practică, astfel încât, pe viitor, să poată să-și instruiască pacienții, dar și persoanele sănătoase, să le utilizeze corect. Pentru sportivi și persoanele sănătoase, de exemplu, antrenamentul musculaturii respiratorii presupun creșterea considerabilă a capacității de efort, cu beneficii importante imediate și pe termen lung.
    Aceste dispozitive medicale au un rol deosebit de important în reabilitarea respiratorie a pacienților cu diferite afecțiuni pulmonare, cardiovasculare, care vor suferi intervenții chirurgicale etc., prin antrenarea musculaturii respiratorii. Rezultatele obținute prin utilizarea lor sunt: creșterea rezistenței la efort, a capacității de efort, adaptarea funcțională a organismului la efort, facilitarea expectorației, cu dez-obstruarea căilor aeriene și îmbunătățirea respirației, cu reducerea dispneei (dificultăților respiratorii) și îmbunătățirea calității vieții, în general. Sunt rezultate care conduc la efectuarea efortului cu un consum mai mic de energie și la o mai rapidă reinserție socială, familială și profesională a pacientului și cu cheltuieli reduse. Aceste beneficii au fost recunoscute și incluse în ghidul internațional de reabilitare pulmonară.
    Antrenamentul cu dispozitivele pentru reabilitare pulmonară este extrem de comod, putând fi efectuat concomitent cu activitățile zilnice sau în momentele de relaxare, după o instruire prealabilă în centre specializate. El se realizează prin respirație contra unei rezistențe, care este crescută săptămânal prin reglare manuală sau automat, în funcție de tipul dispozitivului medical. Ghidurile internaționale recomandă pacienților ca, pentru a obține rezultate optime, să efectueze un antrenament de minimum 30 de minute zilnic, divizat în două sesiuni, pe perioadă nelimitată. În cazul în care apar simptome precum oboseala, antrenamentul se va efectua în ședințe de câte trei-cinci minute, cu pauze de unul-două minute. Este un antrenament recomandat și persoanelor aparent sănătoase, dar cu musculatura respiratorie neantrenată.
    Pacientul/persoana sănătoasă trece mai întâi printr-o etapă de evaluare a capacității musculaturii inspiratorii, prin măsurarea presiunii maxime inspiratorii (Pimax) la nivelul cavității bucale. După testare, va începe antrenamentul inspirând inițial cu o sarcină echivalentă cu aproximativ 60% din valoarea Pimax determinat anterior începerii antrenamentului. Exercițiile vor fi continuate prin creșterea treptată a rezistenței cu 5% pe săptămână, în funcție și de toleranța individuală la efortul respirator. Antrenamentul va fi supravegheat de un kinetoterapeut, iar programul de exerciții va fi individualizat pentru fiecare pacient/persoană sănătoasă, antrenamentul musculaturii respiratorii fiind continuat prin autogestionare pe termen nelimitat pentru menținerea beneficiilor.
    În programul workshopului a fost inclusă și conectarea cu un centru specializat din Canada, care ne-a oferit demonstrații live de efectuare a diferite tipuri de exerciții de reabilitare medicală, în general, și de reabilitare pulmonară, în particular, în funcție de solicitări.
    În urma workshopului, în zilele de 20 și 21 august, mai mulți voluntari au mers într-un mall din Iași, unde au oferit publicului larg de toate vârstele, pentru prima dată în România, acces gratuit la dispozitivele medicale și, sub supravegherea specialiștilor, au fost instruiți cum să le utilizeze. Curiozitatea tinerilor, în special, și încrederea lor că vor efectua testele fără probleme s-au transformat într-un semnal de alarmă, testarea dovedindu-se ulterior a fi dificilă, mușchii respiratori neantrenați suportând cu greu la rezistențe fie ele și mici.
Prezentarea dispozitivelor pentru reabilitarea pulmonară într-un mall din Iași
 
    În cadrul aceleiași acțiuni, persoanele, mai ales fumătorii care au intrat în contact cu specialiștii, au avut ocazia să beneficieze de determinarea vârstei reale a plămânilor cu un dispozitiv medical special. Mulți dintre ei au avut surpriza să descopere că vârsta plămânilor lor nu coincide cu cea biologică, ea fiind mult mai mare. Este un model de voluntariat pe care l-am preluat din Statele Unite ale Americii, unde frecvent sunt realizate astfel de acțiuni. Dovedindu-se un real succes și în Iași, propunerea noastră este de a-l extinde și în restul țării.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe