Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Asfixia mecanică prin spânzurare: cel mai frecvent cod de moarte violentă prin sinucidere în judeţul Bistriţa-Năsăud

Viața Medicală
Stud. Martina Luciana PINTEA joi, 19 februarie 2015
Viața Medicală
Stud. Bogdan BUHAŞ joi, 19 februarie 2015
Viața Medicală
Dr. Emanuela PINTEA joi, 19 februarie 2015
Viața Medicală
Dr. Lucian PINTEA joi, 19 februarie 2015
   Regulile de codificare a deceselor sunt detaliate în Clasificarea internaţională a maladiilor (CIM), revizia a zecea, publicată de Organizaţia mondială a sănătăţii. Ele permit selectarea sistematică a unei cauze principale de deces. Aceste reguli de codificare duc la îmbunătăţirea utilităţii şi comparabilităţii statistice a mortalităţii între ţări. CIM este un sistem extins de clasificare a maladiilor şi leziunilor traumatice; fiecare boală sau set de boli are un cod CIM sau un grup căruia îi este repartizat.
   Un certificat de deces bine completat trebuie să garanteze acurateţea şi folosirea termenilor specifici de diagnosticare pentru toate poziţiile înscrise în acesta; secţiunea „cauză de deces“ trebuie să conţină o singură secvenţă în partea I, cu indicarea duratei; alte afecţiuni ce pot contribui la deces sunt înregistrate în partea a II-a. Asemenea certificate de deces au ca rezultat o codificare corectă şi furnizează date statistice de înaltă calitate.
   În ce priveşte cauzele externe de deces, există morţi cauzate de accidente şi violenţă, incluzând evenimentele produse ca urmare a anturajului, circumstanţele şi condiţiile unor leziuni traumatice, otrăvire şi alte efecte adverse. Extinderea categoriilor include accidentele, sinuciderile, greşelile medicale sau reacţii anormale, omucideri, intervenţii legale şi răniri pe câmpul de luptă.
   Cauzele multiple de deces se referă la toate aceste boli, afecţiuni sau leziuni care au avut ca rezultat sau au contribuit la deces şi circumstanţele accidentului sau violenţei care a produs o asemenea leziune.
   În vederea înhumării, autorităţile locale eliberează buletinul statistic pentru deces. După culegerea şi centralizarea la nivel judeţean a buletinelor statistice, la direcţiile judeţene de statistică se realizează codificarea cauzelor de deces, în compartimentele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică judeţene.
   În ce priveşte suicidul, depresia este adesea o cauză. În conformitate cu aprecierea medicului legist, ea poate fi raportată în partea I ca un antecedent al cauzei sinuciderii sau contribuind la cauză, în partea a II-a.
   Din totalul cazurilor de deces autopsiate şi înregistrate în judeţul Bistriţa-Năsăud, codificarea deceselor la nivelul Direcţiei judeţene de Sănătate Publică relevă faptul că principala codificare pentru suicid în perioada 2010–2014 priveşte asfixia mecanică prin spânzurare. Codurile utilizate în acest caz sunt: T71 – asfixia şi X70 – leziune autoprovocată prin spânzurare, strangulare şi sufocare. Distribuţia cazurilor pe ani şi pe sexe este prezentată în tabelul alăturat.
   Numărul total de cazuri de asfixie mecanică prin spânzurare autopsiate şi codificate în judeţul Bistriţa-Năsăud a fost de 111, dintr-un total de 668 de morţi violenţe înregistrate în judeţ în perioada 2010–2014, adică 16,6%.
   În anul 2014 au fost autopsiate şi înregistrate cele mai multe cazuri de moarte violentă prin asfixie mecanică prin spânzurare din ultimii cinci ani. Se observă că spânzurarea ca mijloc de suicid este apanajul persoanelor de sex masculin, proporţia cea mai mare, de 96,29% din cazuri, fiind înregistrată tot în 2014.
Bibliografie

1. Hope RA, Longmore JM, Hodgetts TJ, Ramrakha PS. Manual de medicină clinică. Oxford University Press, Editura Medicală, Bucureşti, 1995

2. Bază de date privind statistica codificării deceselor, DSP Bistriţa-Năsăud

3. OMS. Clasificarea Internaţională a Maladiilor (CIM), revizia a zecea. Volumul I. Ministerul Sănătăţii, Centrul de calcul şi statistică sanitară, Editura Medicală, Bucureşti, 1993

4. Institutul Naţional Italian de Statistică. Manual pentru certificarea cauzelor de deces în Europa. Roma, 2003. Tradus de Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară Bucureşti, 2006

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.