Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Asistent șef la OMS

Viața Medicală
Venera BOTESCU vineri, 10 noiembrie 2017
     Consiliul internațional al asistenților medicali (ICN), federație compusă din 140 de asociații profesionale din aproape tot atâtea țări, reprezentând aproximativ 16 milioane de asistenți medicali din întreaga lume, a subliniat, recent, într-un comunicat de presă, importanța redeschiderii poziției de asistent șef la nivelul Organizației mondiale a sănătății, poziție ocupată de Elisabeth Iro. Imediat după învestirea în funcție, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, și-a exprimat gratitudinea față de această profesie, recunoscându-i „contribuția importantă și sacrificiile necesare pentru a activa în prima linie a serviciilor de îngrijiri de sănătate în întreaga lume”.
     Totodată, acesta a subliniat rolul-cheie pe care asistenții medicali îl au în aportul de calitate și servicii de sănătate cost eficiente pentru comunități, salutând axarea ICN pe Obiectivele de dezvoltare sustenabile: „Nu există niciun dubiu în mintea mea privind faptul că asistenții medicali sunt aceia care vor asigura aceste ținte”. De asemenea, a subliniat intenția fermă de a colabora cu ICN pentru a se asigura că asistenții medicali sunt incluși în toate etapele proceselor de dezvoltare de politici și și-a exprimat angajamentul de a avea un asistent medical pe o poziție înaltă a echipei pe care, de la 1 iulie, urma să o conducă.
     Faptul că asistenții medicali au reprezentare la cel mai înalt nivel al OMS subliniază încă o dată rolul cheie pe care asistentul șef  îl are în asigurarea unor servicii de îngrijiri de maximă calitate pentru toți, și în participarea la realizarea și diseminarea politicilor de sănătate la nivel global. Această perspectivă este adusă în atenție de dr. Adhanom Ghebreyesus și în mesajul de felicitare adresat Elisabethei Iro: „Asistenții medicali au un rol critic nu numai prin furnizarea serviciilor de îngrijiri de sănătate pentru milioane de persoane din întreaga lume, dar și prin modificările necesare aduse politicilor de sănătate, promovarea sănătății în comunități și sprijinul acordat pacienților și familiilor acestora. Asistenții medicali au, de asemenea, un rol central în realizarea accesului universal la serviciile de sănătate și a Obiectivelor de dezvoltare sustenabilă”. Din această perspectivă, ICN consideră redeschiderea poziției de asistent șef al OMS ca fiind deosebit de importantă pentru îmbunătățirea sănătății pacienților și, în general, a populației din întreaga lume.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC