Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Aspecte actuale de patologie olfactivă

Viața Medicală
Dr. Raluca ENACHE vineri, 15 mai 2009
În epoca actuală, studiul simţurilor a căpătat o amploare deosebită. La baza lui stau mai mulţi factori: factorul fundamental, factorul clinic şi factorul socio-cultural.
 
Factorul fundamental se bazează pe progresul înregistrat în ultimii ani ca urmare a perfecţionării tehnicilor de biochimie, electrofiziologie, biologie moleculară şi genetică. S-a ajuns astfel la o mai bună înţelegere a fiziologiei mirosului şi gustului. Aceste tehnici au demonstrat că organul mirosului are o strategie unică de receptare a informaţiei, fiind caracterizat de o plasticitate impresionantă. Mecanismul constă în corelarea şi asamblarea perfectă la nivel cortical a unei multitudini de receptori şi neurotransmiţători diferiţi.
 
Deşi considerat multă vreme un sistem arhaic, mirosul, studiat cu mijloacele actuale, a devenit un model privilegiat de studiu al înţelegerii mecanismelor moleculare de prelucrare a informaţiei senzoriale.
 
Factorul clinic. Considerat multă vreme un simptom strict rinologic, mirosul s-a dovedit a fi un marker semiologic precoce al unor boli grave sistemice sau neuropsihice. Din punct de vedere medico-legal, tulburările de miros apar tot mai frecvent în urma unor traumatisme, intervenţii chirurgicale sau terapii medicamentoase. Pe plan terapeutic, actualele studii lasă să se întrevadă posibilitatea iniţierii unor procedee de reparare a epiteliului neuro-olfactiv, cu efecte senzoriale nesperate.
 
Factorul socio-cultural. Multă vreme, mirosul şi gustul au fost considerate ca având o valoare socială minoră, ele fiind anexe ale simţurilor considerate principale – auzul şi vederea. Hedonismul societăţii moderne, parcurgând drumul de la filosofie la practică, a dat gustului şi mirosului implicaţii economice şi financiare foarte largi. Industria alimentară şi farmaceutică se adresează astăzi mirosului şi gustului, sensibilităţilor şi devianţelor nasului şi limbii, solicitându-le cu produse tot mai sofisticate şi mai tentante.
 
(...)

Etichete: occaecati quae

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.