Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Aspecte privind morbiditatea cu incapacitate temporară de muncă în România, între anii 1995 şi 2008

Viața Medicală
Dr. FARKAS Evelyn vineri, 21 ianuarie 2011

    Dincolo de măsurile administrative ale anului trecut, care au condus, în bună măsură, la reducerea forţată a numărului şi duratei concediilor medicale, prin prevederi birocratice menite (şi) să timoreze corpul medical, datele statistice din perioada 1995–2008 evidenţiază o reducere netă a numărului de zile de concedii medicale plătite. Considerat o metodă de evaluare a stării de sănătate a populaţiei unei ţări, studiul morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă ar putea constitui o indicaţie asupra necesităţii unor intervenţii coerente, după cum afirmă dna dr. Farkas Evelyn, într-o analiză a principalelor patologii şi domenii industriale incriminate în incapacitatea temporară de muncă. (...)


 
 

   Studiul morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă (ITM) este una dintre metodele de evaluare a stării de sănătate a populaţiei unei ţări.
  Scopul acestei lucrări este de a analiza cauzele morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă, precum şi de a evalua numărul de zile de boală eliberate în perioada 1995–2008, respectiv de a identifica acele ramuri industriale care prezintă cel mai mare indice de gravitate.
  Metoda de lucru: datele necesare studiului au fost colectate din anuarele de Statistică Sanitară ale Ministerului Sănătăţii, fiind apoi evaluate din trei puncte de vedere: principalele cauze de ITM în perioada analizată, numărul de zile de concediu medical eliberate pentru fiecare cauză majoră în intervalul respectiv şi principalele ramuri industriale cu cei mai mari indici de gravitate.
  Rezultatele sunt prezentate în tabelele alăturate.
  Discuţii. Cele mai multe zile de concediu medical au fost eliberate în perioada studiată pentru bolile aparatului osteomuscular (aproximativ 22.225.000 de zile). Aceste afecţiuni au ocupat primul loc printre cauzele incapacităţii temporare de muncă în perioada 2003–2008. Pe locul al doilea privind numărul de zile de concediu medical acordate s-au situat bolile aparatului respirator (aproximativ 22.027.000 de zile). Pe locul al treilea s-au situat accidentele (aproximativ 19.626.000 de zile de concediu medical). Pe locul al patrulea privind numărul de zile de ITM eliberate, în perioada studiată, s-au situat bolile aparatului digestiv cu aproximativ 17.448.000 zile de concediu medical. Aceste afecţiuni au ocupat chiar locul al treilea în anul 1995. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.