Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

ASPERGILOZA INVAZIVĂ DUPĂ GRIPA PANDEMICĂ H1N1–2009

   S-a raportat cazul a doi pacienţi cu aspergiloză invazivă după infecţia cu virusul gripal pandemic H1N1–2009. Virusurile gripale pot cauza deficienţe imunologice şi deteriora clearence-ul ciliar. Aceste tulburări, combinate cu administrarea de doze mari de corticosteroizi prescrise în gripa asociată cu sindromul de detresă respiratorie la adulţi, ar putea fi noi factori de risc care predispun pacienţii imunocompromişi la aspergiloza invazivă (AI). (...)

   AI a fost considerată o cauză majoră de infecţii care ameninţă viaţa la pacienţii imunocompromişi. Pacienţii cu neutropenie prelungită, imunodeficienţă ereditară sau cei care au primit agenţi imunosupresivi sunt la risc de infecţie. Dovezi recente au identificat alte populaţii la risc de aspergiloză invazivă, inclusiv persoanele care au boli pulmonare cronice obstructive (BPOC) şi pacienţii fără transplant din unităţile de terapie intensivă (ICU). Autorii*) au tratat recent doi pacienţi imunocompetenţi care au avut aspergiloză invazivă după infecţie cu virus pandemic H1N1–2009 şi sunt convinşi deexistenţa unor cazuri similare în alte centre.
   Virusurile gripale sunt cunoscute a pricinui defecte ale imunităţii mediate celular, disrupţia clereance-ului normal ciliar şi leucopenie. Aceste anormalităţi şi folosirea de doze mari de corticosteroizi în timpul tratamentului gripei asociate cu sindromul acut de detresă respiratorie ar putea constitui un grup unic de factori de risc pentru aspergiloză invazivă. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC